Кога и дали ще ни върнат парите, ако се откажем от лятната си резервация?

25 Май 2020 | 11:34
0 коментара
Любопитно

Остана седмица до началото на летния туристически сезон в Европа и макар повечето дестинации да се готвят за посрещане на своите гости, очакванията са, че сезон 2020 ще отбележи рекорден спад на летуващите.

Причината е, че повечето хора са се отказали или предстои да се откажат от резервациите си. Но, какво и кога могат да очакват те в замяна?

“От есента най-рано ще започне връщането на парите на туристите, чиито пътувания са се провалили заради обявената пандемия от коронавирус“, коментира Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите (КЗП) пред БНТ. “Това предвиждат последните поправки в българското законодателство“.

Арсенов съветва потребителите на туристически услуги да прегледат внимателно договорите си с туроператорите, защото при условие, че хотелите и самолетите в запазената дестинация функционират, тогава едностранният отказ от клиента да оползотвори резервацията си по всяка вероятност е обвързан с клаузи за неустойки.

От КЗП препоръчват да обмислим вариант за получаване на ваучери за следващ период, в който да се възползваме от вече платената почивка, тъй като това ще намали риска от фалити в туристическия бранш, който вече е разпределил бюджета си на база авансовите плащания от своите клиенти.

Добавете Вашия коментар

TOP