Кочериново пак без вода, заплашват да блокират ГП Е-79 и АМ "Струма"

01 Септември 2017 | 16:08
0 коментара
Общество

Втори ден в община Кочериново продължават протестите срещу липсата на питейна вода от месец насам.

Днес Общинският съвет проведе на открито редовната си сесия, единодушно бе гласувано обръщение до МРРБ, Областния управител, депутатите от областта и омбудсмана, в което заплашват с блокади на Е-79 и АМ „Струма”, Продължават протестите срещу безводието в община Кочериново, област Кюстендил.

В подкрепа гражданския протест вчера, при което за над час бе блокиран пътя за Рила и Рилския манастир, Общинския съвет днес проведе редовната си сесия на открито. Заседанието, водено от председателя на ОбС Калин Везенков, се проведе край пътя Кочериново-Рила-Рилски манастир, при отбивката за с. Стоб.

На сесията освен общинските съветници, присъстваха и жители на общинския център и съставните села. Тук бе и кметът на общината Иван Минков. Сесията се проведе при засилено полицейско присъствие, но до ексцесии не се стигна. Присъстващите се отказаха от идеята да пресичат серийно пътя Кочериново-Рила-Рилски манастир. „И малкото вода, която течеше в най-ниските точки-селата Стоб и Пороминово, от вчера е спряна, явно заради гражданското неподчинение вчера. Дойдохме тук, за да проведем сесията, за да видят хората за какво става въпрос”, каза пред БГНЕС кметът на с. Крумово Илинка Маринова. Според нея е срамота от 1 август до днес да няма вода.

„Който не вярва, да дойде и поживее само една седмица, как се гледат деца и старци в горещините без вода, някой трябва да ни отговори къде всъщност отива подаваната от яз. „Калин” предостатъчно количество вода”, допълни Маринова.

След изчерпване точките от дневния ред, на продължилата над 2 часа сесия на открито, бе взето решение за провеждане на извънредна сесия за 5 септември за безводието, както и единодушно гласувано от съветниците обръщение до МРРБ, депутатите от X-и МИР, Областния управител, директора на "Кюстендилска вода" и омбудсмана, в която ги канят на извънредната сесия. Ако до сесията проблемът с водоснабдяването на общината не се реши, ще се пристъпи към блокиране на пътя за манастира, ГП Е-79 и Автомагистрала "Струма".

В община Кочериново питейната вода не достига от близо месец, тя бе пусната вчера сутринта преди обявения граждански протест. След провеждането му, обаче тя бе спряна окончателно.

От днес вода нямат не само селата оттатък р. Струма, но и тези в близост до Кочериново, като например Бараково и Пороминово. Всички бяха категорични, че окончателното спиране на питейната вода е наказателна мярка от страна на „Кюстендилска вода”, заради изразената вчера гражданска позиция с блокирането на пътя за Рилския манастир. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP