Кметът на община Банско бе на работно посещение в Европейския парламент

21 Март 2018 | 10:08
0 коментара
Политика

Кметът на община Банско, Георги Икономов, бе на двудневно работно посещение в Европейския парламент и Европейската комисия в Брюксел.

По покана на евродепутата Андрей Новаков, делегацията от кметове и народни представители от Благоевградска област, проведоха поредица от работни срещи с представители на европейските институции. Обсъждани бяха теми, свързани с кохезионната политика за следващия програмен период, както и варианти за противодействие на настъплението на крайните националистически партии в Европа.

 „В рамките на работната програма се срещнахме с евродепутатите от комисията по регионално развитие Марлен Симеон и Ламбърт Ван Нистелрой, с които обсъждахме бъдещата кохезионна политика, или казано по-просто – финансовото измерение на политиката на сближаване на регионите за следващия програмен период. В разговор с тях изтъкнах важността за скоростно изграждане на транспортните коридори на територията на Западните Балкани, които да засилят свързаността на региона с Европа.

Срещнахме се също с българския еврокомисар по цифрова икономика и общество, Мария Габриел, която от днес официално обяви старта на инициативата на Европейската комисия WiFi4EU. На Портала на европейските общини TheMayor.EU, всички общини на територията на ЕС, ще могат да кандидатстват за финансиране за изграждане на достъп до безжичен интернет на гражданите и посетителите на обществени места като паркове, градинки, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и прочие. За период от три години ЕК ще финансира предоставяния безжичен интернет, а след това – за още три години общините ще се ангажират също да обезпечат обществената свързаност” заяви Икономов по повод посещението.

Добавете Вашия коментар

TOP