Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Трябва да намерим разумно и балансирано решение, за да може да бъде запазена историята, но и да продължи строителството на АМ „Струма”

09 Май 2018 | 22:14
0 коментара
Общество

Трябва да намерим разумно и балансирано решение, за да може да бъде запазена историята, но и да продължи строителството на АМ „Струма”. Това каза по време на среща дискусия за археологическите находки край с. Покровник и изграждането на АМ „Струма кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов

„През последните дни се появиха много коментари по темата, като някои са продиктувани от неразбиране или не достатъчно информиране, а пък други чисто манипулативно”, каза Камбитов.

По думите му още в началото на откриване на гробницата са в постоянна комуникация с археологът доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Община Благоевград веднага е осигурила денонощна охрана на обекта.

„През цялото време обсъждаме различните варианти с Министерство на регионалното развитие и благоустройство и с Министерство на културата. Не случайно премиерът Бойко Борсов дойде тук с всички ресорни министри”, каза Камбитов.

По думите му в момента се обсъждат три варианта, като първият е да се запазят находките на мястото където са, което автоматично означава спиране на строителството на АМ „Струма”, защото находките се намират на осевата линия. Другият вариант е да останат находките на място и да бъдат заобикаляни, като според анализи на АПИ това ще струва 43 милиона лева.

„Това решение не може да бъде взето на местно ниво, но този вариант ще доведе до забавяне на строителството на АМ „Струма””, каза Камбитов.

Той допълни, че забавянето може да стане в рамките на четири години, като има вероятност от спиране на финансирането или изгубване на част от парите.

„Това забавяне може да доведе до пренасочване средствата от строителството на магистралата за други инфраструктурни проекти”, коментира Камбитов.

По думите му има още един вариант за изграждане на тунел под находките, който ще струва около 85 милиона.

Ние предлагаме вариант за общо събрание, на което ще се избира между обсъжданите варианти" каза още Камбитов.

По думите му референдумът е най- правилния начин да се види общественото мнение, а не всеки да се говори от името на жителите на Благоевград .

„Знаете, че на 11 май има извънредна сесия на ОбС с една единствена извънредна точка- за провеждане на референдум. Референдумът с този въпрос не е допустим, защото когато се прави местен референдум трябва въпроса и проблемът да е от компетенцията на местните власти, а в случая не е така. Това обаче не пречи ние да направим допитване по друга форма- общо събрание , което припокрива референдума. Пак ще се гласува в урни, но не с тези тежки изисквания на референдума и по този начин ще придобием ясна представа за нагласите на гражданите по тези проблеми”, коментира Камбитов.

Той подчерта, че не на последно място въпросът за референдума е бил  зададен „Да се запазят ли находките”, а относно запазването има абсолютен консенсус , като въпросът е как?

Добавете Вашия коментар

TOP