Кметът Икономов: Искам Банско да е курорт за скъпи туристи и услуги на топ ниво

14 Март 2019 | 18:52
6 коментара
Общество

Георги Икономов е кмет на община Банско от 2011 г.

Един от приоритетите на екипа му е превръщането на курорта в целогодишна туристическа дестинация. По професия е икономист, завършил е специалност „Счетоводство и контрол“ в УНСС. Между 2009 до 2011 г. е депутат в 41-то Народно събрание. Преди това, между 2007 и 2009 г., е председател на Общинския съвет в Банско. Един от най-иновативните градоначалници, за което доказателство са множеството награди, които печели общината. Разговаряме с Георги Икономов за очакванията, подготовката, проблемите, разочарованията и надеждите му преди новия зимен сезон.    

В кондиция ли е община Банско в навечерието на новия зимен сезон?

Всяка година ме питате дали сме готови за сезона. Винаги казвам готови сме. Сега обаче ще ви изнанадам – не, не сме готови. Защото и тази зима посрещаме без втори кабинков лифт. Без нови писти. Как да сме готови? Това е основното за Банско. Другото -  инфраструктурата е съвсем прилична, улиците и зелените площи са в добро състояние, хотелите и ресторантите са на ниво. Оттам насетне единственото, което ни липсва, е втората кабинка. И пак влизаме в позната ситуация – пролетта, лятото и есента се забравя всичко. Идва зимата, пристигат хората, откриваме сезона и се започва пак с огромни опашки, пак недоволство. Затова не съм доволен въобще! Другите неща са рутинни и си вървят – готови сме, техниката за снегопичастване я имаме, едва ли ще ни изненада нещо в това отношение. Техника за снегопочистване има и концесионерът, той си чисти неговите територии. Сняг вече се прави с оръдията по пистите, защото е студено. Нищо по-различно от друга година, в това отношение сме напълно готови. С полицията комуникираме всеки ден по отношение на сигурността.

Ще вдигате ли отново шум за кабинката?

Не. Аз лично не. То вече не е до шума. Шум вдигахме 8 години и какво се промени!? Преди дни мина заседанието на петчленния Върховен административен съд. Сега да видим какво решение ще излезе. Самият факт, че през всички тези години има някакво различно тълкуване на това дали трябва да има екологична оценка или не трябва да има такава, на това разрешено ли е ново строителство или не е разрешено...Това означава, че в крайна сметка нормативната база не е точна, конкретна и категорична. Затова за мен трябва да се тръгне пак отгоре – правителството да каже искаме ли да развиваме зимните спортове или не, ако искаме да ги развиваме, трябва да се промени Законът за защитените територии така че да бъде категорично в тази посока. Да се казва ясно и безапелационно разрешава се строителство на нови спортни съоръжения. Да се промени Законът за горите, където трява да отпаднат тези разпоредби, недообмислени според мен, ограничаващи, при които трябва да сменяш начина на трайно ползване за писти, за стълбовете на кабинката, трябва да се промени Законът за околната среда, където ясно да е написано, че Планове за управление на паркове – национални и природни, трябва да имат екологична оценка, ама да е категорично. Или пък да се запише, че не трябва да има. Но не това да е въпрос на тълкуване от страна на съдилищата и всеки да си мисли, че е прав. Както ние си мислим, че сме прави. Зелените също се мислят за прави и се получава един безконечен спор. Но това нещо, за да се реши, просто трябва да се внесе в парламента и да се вземат решения в едната или в другата посока и да се прекрати с тези клатушкания толкова години наред. Аз затова вече не вземам отношение по тази тема за втората кабинка, каквото реши съдът, това ще направим. Призовавам бизнеса да инвестира в летни атракции. Това е по тази тема.

Има ли ръст на летния туризъм в последните години?

Много добре върви, има много туристи, фестивалите дават своето отражение. Планината също, голф комплекса, който е близо до Банско, СПА туризмът, даже и морето в Гърция дават прекрасни условия Банско да стане страхотен летен курорт.

Банско печели много награди, няколко години наред и тази за най-евтин курорт. Това радва ли ви?

Знаете моето мнение по тази тема, това не е реклама, това е антиреклама. Ние българите пак сме един феномен. Когато кажем, че сме най-евтин курорт, тогава казваме, че привличаме само най-евтините туристи. Но пък идват тук и казват, че е скъпо в Банско. Какво искаме в крайна сметка – да е евтино или да е скъпо? Аз моето мнение съм го казал - искам Банско да е скъпо. Предпочитам Банско да не е курорт за всякакви туристи от всякакви народности, Банско да не може да си го позволи всеки, казвам го напълно отговорно, но така че, идвайки в Банско, цените да са високи, но и услугата, която се предлага тук, да бъде на световно ниво. Т.е. туристът да не спи за 40 лева, защото, ако спиш за толково, то такава нощувка, условия и обслужване ще получиш. Като спиш за 140 лева, то обслужването ще е далеч по-различно.

С по-високи цени ще се вдигнат ли и заплатите на персонала в бранша?

Да, разбира се, тогава ще се вдигнат и заплатите. Защото няма как да даваш високи заплати, когато предлагаш ниски цени. Трябва да се тръгне отнякъде. Всеки иска високи заплати. Обаче да не се пипат цените. Дори протестите, ако ги погледнем сега, протестираме, че искаме високи заплати, в същото време искаме да свалим цената на бензина. Добре де, но в този бензин има акциз, ДДС и данъци. Като свалиш цената, ти трябва да свалиш акциз и данъци, но така постъпленията в бюджета стават по-малко – по-малко пари за пенсии, социални плащания, здравеопазване, образование. Тове е един навързан механизъм.

Туристическият бизнес единен ли е за въвеждане на минимални цени на нощувките в Банско?

Те се опитаха да въведат минимални прагове, но скочиха други браншови организации, казаха, че не е добре, даже и КЗК се намеси, че не било нормално да има минимални цени на нощувките, което за мен е и така, и не е така. Давам пример - има минимални цени на такситата, които се определят от общинските съвети, има минимални хонорари на нотариусите, които се определят на база материален интерес. Регулация има и в други сектори. Защо да няма и тук? Но тук аз си мисля, че няма да е достатъчно ефективно, защото туристическата услуга не е само нощувка. Може някой да даде висока нощувка на туристите, но в същото време да даде безплатни услуги като СПА, закуска и така нататък. Друг може да даде ниска нощувка, но като влезеш в този хотел и започнеш да си плащаш другите услуги на двойни цени, то е същото. Не е само един механизъм, който да урегулираш. Това е трудното на тази регулация в туризма. За мен единственият вариант е да се разбере самият бизнес, представителите му да си стиснат ръцете, да направят цените високи и да оцелява този, който дава най-добрата услуга. Но дали ще го направят, това е друг въпрос. Ще има и друг плюс - в момента единствената кабинка не може да поеме всички туристи, чака се с часове на опашки. Като се вдигнат цените, тогава постепенно ще се отсеят и туристите, те ще намалеят, в което няма нищо лошо. Не е нужно в Банско да има 15 000 туристи при положение, че не може да ги поеме ски зоната. Нека да са 10 000 туристите, да са по-спокойни в ски зоната, но да плащат колкото за 15 000 туристи. При това положение някои от хотелите ще отпаднат, някои от ресторантите ще отпаднат, защото няма да предлагат качествена услуга.

Бетонът вече не дразни толкова много гостите на града, зеленината взема връх. Как го постигате?

Имаше лоши години, в които се чупеше, късаха се цветята. Сега това намаля. В момента се садят лалета, теменужки. Това е най-евтиното и най-лесното, което може да направи всеки кмет. С минимални пари можеш да направиш облика на един град съвсем различен, да подредиш тротоара, да направиш озеленяване, капково напояване, да ги поддържаш, да ги косиш. Това не изисква много финансов и кадрови ресурс в сравнение с други тежки дейности. Всеки гост се впечатлява от зеленината и чистотота. Може би тези два компонента са най-важни за един град, като видиш зеленото и цветята можеш да не обърнеш толкова внимание на лошия асфалт или на някой друг кусур.

Нови проекти готвите ли за развитието на курорта?

Главният архитект се оплаква, че имам толкова идеи и проекти, че сигурно 10 години няма да ни стигнат, за да ги завършим. Искам да си завършим улица „Пирин”, защото това не е просто една улица, а представлява връзката на стария град, на центъра, с туристическата зона. Това нещо, докато го нямаше, докато не съществуваше и улица „Гоце Делчев”, туристите си оставаха горе в туристическата зона. Някои от тях даже не знаеха, че има център в Банско, мислеха, че е горе. Сега с тези улици ще слизат долу, което ще оживи допълнително града ни през зимата, не само през лятото. Довършването на улица „Пирин” си остава ключово.

Друг важен проект е възстановяването на дървения мост, който бе отнесен преди две години. Направихме отличен проект за моста, той ще бъде от ковано желязо, ще бъде прекрасен, но за да го сложим, трябваше да съберем река Глазне, защото това навремето е било краят на стените. А там винаги се получава фуния, отделно от това там липсваше и стена. Затова сега ние ги правим успоредни. Правим стените, монтираме моста, отделя се място за една улица, която ще стига в ски зоната, не е като да въртиш през от другата страна на реката, а отиваш директно горе. Там ще е еднопосочно движение, което ще освободи трафика. Покрай стената ще мине много хубав път, който отива директно в ски зоната. Имаме проект за пространствата около реката, които ще станат невероятен парк. Така че това нещо като стане в своята цялост, ще изградим и медицински център, за което ме е срам, защото се проточи този проект много във времето. Но той ще стане, след като направим улицата и реката. Не можем да строим тук, преди да „подпрем” реката. Тук ще стане нов квартал с различна визия. Другото, което ще направим, е околовръстният път, който скоро ще започнем да строим, скоро ще обявя процедурата. От входа на град Добринище до хотел „Танне” ще е този път. Вече няма да се налага да влизат в града туристите, които идват от Гърция, за да отидат към ски зоната, а ще минават по новия път и ще стигат до ски зоната. Новата и модерна детска градина, чието строителство вече започна, ще довършим  и догодина ще я открием. 4 улици имаме да ремонтираме по Програмата за селските райони. В двора на Горския техникум ще осъществим една стара моя идея, че техникумите и пространствата около сградите не ги използваме функционално. Огромни дворове, които вече са полуразрушени, никой не спортува там. Затова сме направили един голям проект за двора на техникума с футболни игрища, тенис кортове, с трибуни, който да се превърне в един спортен комплекс. Ще се ползва и от учениците, и от жителите на Банско. Езерото в градския парк, което ще завършим, ще даде завършек на целия ремонт на парковата зона.  

Ще довършите ли водния цикъл и в източната част на града?

Другото много важно е да си довършим водния цикъл. Да се реконструира водопроводът в югоизточната част на града, ВиК-мрежата там не бе обхваната от водния цикъл. Да се направи проектиране и да решим и този проблем. За да върви един курорт, е нужно да му подсигуриш вода и ток. Инфраструктурата отгоре е лесна – градинки, цветя, площадки. Газификацията също е важна, нещата там се движат в добра посока.

Правим екологична оценка на всяко нещо, за което се спомене, че трябва да има. Ще я правим за футболни игрища, които са в началото на Банско с един буферен голям паркинг, така че догодина като стане, ще преценим дали да е публично-частно партньорство или изцяло частна инициатива.

Част от бившата казарма се оформи като малка индустриална зона. Там в момента старите халета ги наеха фирми, които правят незамърсяващо производство, удобно им е, защото е по-отдалечено, има охрана, всичко е заградено. Голяма част от района ще си остане така, а друга част ще отделим за изграждането на спортна зала, но чакаме инвеститор. За мен, може и да греша, но мнението ми е, че не цялата спортна инфраструктура трябва да бъде общинска. Най-лесно е да го построиш, но после поддържането, експлоатирането са сериозни разходи. Ние сме богата община, ще ги поемем, но ако седи празна една зала, за какво ти е? Трябва да я изпълниш с живот, трябва човек специално да се занимава с това нещо, въпрос на мениджмънт, на реклама, ние нямаме този капацитет.

Намерихте ли решение на проблема с недовършените постройки?

С недовършените хотели спрях да се боря вече. Намам идея какво ще се случва с тях. Няма разбиране от страна на държавата. Макар че част от тях се правят. Мисля, че ако все пак ни огрее втората кабинка и тя тръгне, то тези хотели ще се завършат, гаранция давам за това. Ще се вдигнат цените на имотите. Само ме е страх да не стане кръговрат пак, защото това не може да продължава до безкрайност – кабинка, строителство, кабинка, строителство. При магистралите е същото - един път не се използва дълго време, но когато го направиш магистрала, в началото е по-рехаво, след 2-3 години и на магистралата става задръстване. Пак трябва разширение. В един момент трябва да спре това строителство и да се търсят алтернативи.   .   

Негодуват ли кметовете на населените места в общината, че не разполагат със свой бюджет?

Тук такъв проблем няма. Ще дам конкретен пример – Добринище събира около 150-170 000 лева данъци на година - данък сгради, такса смет, данък МПС, а получава около един милион лева. Няма какво повече да кажа по този въпрос, същото е и за селата. Нямаме никакъв проблем с финансирането. Макар че имам и друга теория – всеки има право на финансиране, но ако хвърлиш финанси там, където няма да ти се върнат по никакъв начин, не е икономически оправдано. Затова искам да се концентрират финансит тук, в Банско, да стане наистина образцов курорт, да докара повече туристи и от парите на тези туристи да прехвърляме към селата. Вкарвайки по 1 милион, например в селата Обидим и Кремен, какво ще ни върне това?! Нищо. Един милион инвестиция в Банско обаче ще ни върне много повече./Илинден прес/

Добавени коментари

Съгласие. публикува:
17 Март 2019 | 10:58
И с Емил,и с Пламена! Нека да е с разум,да е добре и за банскалии,защото не всички имат "хотели",но всички ползват магазините,където всички ходят кой за хляб,кой за мляко,сирене...А цените са еднакви за всички - и за "скъпи туристи",които са тук за ден-два,и за "богатите банскалии",а и за по-бедните такива!
Емил публикува:
15 Март 2019 | 12:23
Всеки трябва да се стреми към услуги на топ ниво! Нали това е идеята, когато развиваш дадено място
Пламена публикува:
15 Март 2019 | 10:56
Икономов прави каквото може, за да се развива Банско и това, че иска да превърне града в целогодишна туристическа дестицания е похвално. Да си пожелаем в най-скоро време да има и втори кабинков лифт, след това ще дойдат и скъпите туристи и въобще ще има ръст на всякакви туристи.
Банскалия публикува:
15 Март 2019 | 08:32
Иконому-у-уф,обърни се към банскалии!Утре ще искаш ТЕ да гласуват за тебе."Скъпите туристи" ще дойдат и ще си отидат. Или пък ще ти плащат на ръка?! Стъпи на земята,гурелив,лаком идиот!Мислиш само как да напълниш собственият си търбух.
Егоист мръсен! публикува:
14 Март 2019 | 21:20
Искал "Банско да бъде курорт за скъпи туристи и услуги на топ ниво." Идиот! А за твоите "мили" съграждани мислиш ли бе,крадец долен? Тузарите с дебели кесии ще идват да си правят кефа,а банскалии ще им ядат лайната.И сега като влезат в магазините всичко им е скъпо-прескъпо.А тогава?Само вие с Павлина ще им правите оборот на магазините,механите и кафенетата заедно с богаташите.Нямаш ни срам,ни очи? Крадец и лъжец крастав! Проклет бъди! Утре ще се обесиш като пран дриполь да гласуват хората пак за тебе.
Делее публикува:
14 Март 2019 | 20:33
Лайно долно ти съсипа тоо град!Рекет натиск и заплахи от тебе бе мършо миризлива.Ти дано търкаш наровете есента дълго време лъжец мръсен

Добавете Вашия коментар

TOP