Кметът Икономов боядиса първото червено яйце заедно с децата на Банско

29 Април 2016 | 08:47
3 коментара
Общество
Кметът Икономов боядиса първото червено яйце заедно с децата на Банско

Кметът на Банско, Георги Икономов, боядиса първото червено яйце заедно с децата от града, на станалата вече традиция работилница „Писано яйце“.

За  поредна година на Велики четвъртък, по инициатива на читалище „Никола Вапцаров“ и със съдействието на община Банско, деца от курортния град боядисваха яйца. За да покажат на най-малките банскалии фолклорната обредност по боядисването на яйца, в работилницата се включиха и  бабите от клуб “Радон Тодев“.  Както повелява традицията, първите яйца бяха червени, а бабите изрисуваха с тях кръст на челата на малчуганите.

По-рано през деня, децата от НУ „Паисий Хилендарски“  също представиха обредите и обичаите, свързани с Великденските празници.  Съвместно с Музеен комплекс – Банско, те представиха във Веляновата къща месене на хляб, „вапцуване“ на яйца и други интересни обичаи. В инициативата на най-малките се включиха и местни фолклорни самодейци. 

Велики четвъртък се превърна в истински празник на цветове и традиция.

Добавени коментари

Йонче публикува:
29 Април 2016 | 22:48
Само не разбрах къде е първото боядисано яйце от кмета.Може би ще боядисва този клапок срещу себе си?!А той има опит в боядисването на яйцата си - и в Банско,и в Разлог,и къде ли не...Е бре,кмете!
URDATA публикува:
29 Април 2016 | 11:54
/veliko/ praznichno boiadisvane za spokoina carvena savest
МАНЧО публикува:
29 Април 2016 | 09:02
Икономовото мечере и Мцуревото са дриполе та дриполе ...

Добавете Вашия коментар

TOP