Кметът Георги Икономов настоява Банско да стане национален курорт

07 Април 2016 | 00:05
1 коментара
Общество
Кметът Георги Икономов настоява Банско да стане национален курорт

Банско трябва да получи статут на национален курорт, това се полага и на Велинград, и на други населени места. Ще настоявам това да влезе като промяна в Закона за туризма.

Това заяви днес пред Портала на българските общини Kmeta.bg градоначалникът Георги Икономов. Той е категоричен, че няма как Банско да продължи да е извън тази категория.

„Ако Банско не е национален курорт, то нека някой ми каже кой е? При нас се проведоха състезания по ски от най-висок ранг, познават ни по целия свят”, каза още Икономов. Той уточни, че подобен статут ще позволи на населеното място да получава по-лесно и повече целеви субсидии от републиканския бюджет. А не да разчита само на европейските фондове, за да се подобрява инфраструктурата – воден цикъл, улици, озеленяване, благоустройство.

„За нас е много важно курортът ни да се възползва от подобна възможност, за да го направим още по-привлекателен и за банскалии, и за туристите от страната и чужбина”, допълни кметът на община Банско.

Той ще вземе участие в първото заседание на Постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм към Националното сдружение на общините. Заседанието ще се състои в четвъртък и петък в Центъра за обучения на НСОРБ в габровското село Гергини.

В програмата на срещата се предвижда да бъде определено ръководството на комисията за настоящия мандат на НСОРБ, ще бъде обсъден Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма и изготвено становище на националното сдружение по него.

Членовете на комисията ще дискутират още въпроси, свързани с изпълнението оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, финансиране на проекти по ПРСР – сектор „Води“ и други.

Добавени коментари

..... публикува:
07 Април 2016 | 15:39
"...Банско да стане национален курорт!"...и да се преименува на Икономовград!Подобри се инфраструктурата,улици, тротоари,воден цикъл/преди имаше канализация,а сега с новата фекалиите изтичат в мазетата на хората/.Абе,въобще.Няма думи!

Добавете Вашия коментар

TOP