Кметовете чакат от новата власт реална децентрализация

19 Април 2017 | 15:47
1 коментара
Общество

Стабилно правителство и реални стъпки за децентрализация – това очакват кметовете от новата власт, показа анкета на Кмета.бг с градоначалници.

„Пожелавам успех на новото правителство. Надявам се диалогът между централната и местната власт да е на високо ниво, в дух на уважение и надграждането с нов смисъл на политиката за децентрализация“, коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

„Крайно време е да се случи действителна децентрализация, това за нас, общинските кметове, е най-важно. То е важно и за хората, защото ще можем по-бързо и по-адекватно да решаваме проблемите им. Очакването ми е новото правителство да започне веднага работа по този въпрос, а необходимите законодателни промени да се приемат от новото 44-то Народно събрание“, каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Допълни, че децентрализацията ще даде повече възможности на местната власт, защото ще генерира по-голям финансов ресурс и ще осигури развитие на общините.

„Слушам новите депутати, повечето говорят еднотипни неща, обещават различни законодателни промени. Но искаме дела, а не само думи. Хората са доволни, когато сме им полезни. Един тротоар да направим на човек пред къщата му, той ще е доволен от стореното, ще има смисъл за него и от Народно събрание, и от общинска власт. Толкова години чакаме да се случи тази децентрализация. За да не зависим непрекъснато от волята на централната власт, това не е добре за никой”, каза още кметът на Симитли. Апостол Апостолов иска новото правителство да действа по най-бързия начин за по-високи доходи във всички сфери, за по-високи пенсии, защото това е огромен проблем в страната ни.

Кметът на Монтана Златко Живков призова 44-ят парламент да спре декапитализацията на общините. „Ако бъда честен, нямам големи очаквания от новия парламент. Но бих пожелал на депутатите да бъдат по-отговорни и да вършат по-малко глупости“, посочи Живков, който е и заместник-председател на Националното сдружение на общините в България.

„Общините въпиющо се нуждаят от закон, който да спре декапитализацията им. Защото, сега от тях се събират много средства, а се разпределят горе. От кога говорим за по-справедливо разпределение на Данък общ доход, но това не се случи при нито един парламент и нито едно правителство? Нормативната база трябва така да се промени, че да се разшири приходната част в бюджетите на общините“, обяви той. Според него това са само малка част от нужните промени и макар да не очаква точно те да бъдат направени, настоява: „Дано се обърнат с лице към нашите проблеми. Проблемите на общините и хората. И да се вслушват повече в гласа на кметовете. Защото те живеят най-близо до хората, всекидневно се сблъскват с нуждите им и имат идеи и предложения как да се решат“.

„В момента гледам в най-близка перспектива и тя е да има работещи парламент и правителство. Защото това има пряко отношение към всички общини в страната, към нашата работа. Сега цари безвремие,у нищо не се случва по министерства и държавни институции, изчаква се, не се вземат решения, а по този начин се спъва нашата дейност, бавят се проекти, бави се решаването на конкретни проблеми на хората, заяви и кметът на община Сандански Кирил Котев. Той се надява в близките дни да се състави и правителство, което да започне да решава всички забавени проблеми. „В момента нямаме отговори на редица въпроси, които касаят развитието на общините по различни казуси. Затова за мен най-важно е да има работещо, отговорно и компетентно правителство на страната. Разбира се, че се надявам като всеки мой колега, на законодателни инициативи, за да влиза по-сериозен финансов ресурс в общините. Само така ще имаме не само отговорности, но и права, за да сме по-полезни на хората”, смята градоначалникът на Сандански.Кмета.бг

Добавени коментари

1234 публикува:
19 Април 2017 | 18:00
ДА ТРЯБВА ДА ИМА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ, НО ДА ДОСТИГНЕ И ДО МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА, ДО СЕЛАТА, КОЙТО СА ЗАБРАВЕНИ ОТ БОГА, И НА КОЙТО ПРОБЛЕМИТЕ СЕ РЕШАВАТ ПОЛИТИЧЕСКИ, ГЛЕДА СЕ ОТ КОЯ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е КМЕТА НА СЕЛОТО, СРЕДСТВАТА ЗА МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА , ТРЯБВА ДА СЕ ОТПУСКАТ ПО КРИТЕРИЙ ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА , НА БАЗА НАСЕЛЕНИЕ И ДР. А НЕ ОТ КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИ, КОЙТО ГЛЕДАТ САМО ЗА ОБЩИНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ, НЕ Е НОРМАЛНО ИЗБРАН КМЕТ НА НАСЕЛЕНО МЯСТО , ДА НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИМА СОБСТВЕН БЮДЖЕТ , ЗА СПЕШНИ НЕОТЛОЖНИ НЕЩА, А НЕ ДА МИНАВА ПРЕЗ ТРОМАВАТА ПРОЦЕДУРА НА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, КОЯТО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАЙ Е ОТРИЦАТЕЛНА, А ОТ ТОВА СТРАДА КАТО ЦЯЛО НАСЕЛЕНИЕТО НА СЕЛАТА !

Добавете Вашия коментар

TOP