Кеф! 2019 година е уникална по дълги празници и почивни дни

12 септември 2018 | 18:07
0 коментара
Кеф! 2019 година е уникална по дълги празници и почивни дни

Истинска втора ваканция се очертава за Коледа, която се пада в сряда. Тогава трите официални почивни дни - 24,25 и 26 декември, лесно ще могат да бъдат "слети" с петъка - 27 декември, или с понеделника - 23 декември. Или и с двата, пише "Телеграф".

Така гласи синодалното църковно календарче за 2019 година, което вече може да се купи в църквите за 1,50 лв.

В него са отбелязани подвижните и неподвижните църковни празници за следващата година, неделните утренни и литургийни евангелски четива. 

Догодина великият пост започва на 11 март, тъй като Великден е на 28 април. По време на четирите почивни дни за празника от 26 до 29 април се предполага, че времето вече е достатъчно топло, за да се предприемат пътувания и екскурзии.

С датата на Възкресението Господне са свързани и две от трите съботи в годината, когато отдаваме почит на покойниците. 

Първата задушница - срещу Неделя Месопустна, е на 2 март, а "черешовата" - срещу Петдесетница, се пада на 15 юни. Архангеловата, или "мъжката", е на 2 ноември. Гергьовден - 6 май, е понеделник, така че отново се събират три дни за пълноценен отдих.  Разширени уикенди ще има и на всички официални празници.

Догодина 3 март е в неделя, като полагащия се в случая понеделник отново се събират три дни почивка.

Същото ще стане и за празника на солунските братя - 24 май, който е в петък,

В петък се пада празникът на Съединението - 6 септември. Денят на Независимостта пък е в неделя, което отново прави почивна "тройка". 

Църковната година започва на 1 септември и по тази причина календарчето се издава толкова рано, за да може да се разпространи по всички епархии и да могат духовниците да се подготвят за съответните празници. 


Добавете Вашия коментар!