Казусът с отстранения, а след това завърнал се на поста кмет на Благоевград инж. Румен Томов продължава да се заплита

12 Май 2020 | 18:18
0 коментара
Политика

Казусът с отстранения, а след това завърнал се на поста кмет на Благоевград инж. Румен Томов продължава да се заплита. Днес в Административен съд – Благоевград бе даден ход на делото, образовано по негова жалба срещу решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград, с което на 28 април пълномощията му бяха прекратени. По време на заседанието, продължило почти два часа, съдът е отхвърлил искането на инж. Румен Томов за отлагане на делото до произнасяне на Конституционния съд по допускане на исканията за обявяване на противоконституционността на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, което е основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмет.

Съдът е оставил без уважение и искането на жалбоподателя Румен Томов за спиране на производството по делото до произнасяне на Върховен административен съд по подадена от него молба за допълване на решение по административно дело № 2420/2020 г. на ВАС, с което е потвърдено решението на Административен съд – Благоевград по адм. дело № 1343/2019 г. Делото е отложено по искане на жалбоподателя за събиране на доказателства, съобщи пред журналисти адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия – Благоевград. „ Какво мога да коментирам - делото е с даден ход. Бяха направени доказателствени искания, част от тях бяха отхвърлени на представителя на жалбоподателя. Към този момент, както ще се убедите от протокола, когато бъде публикуван, бе направено искане за събиране на писмени доказателства, поради което бе отложено за петък в 14.00 часа”, каза още адв. Бусаров.

Припомняме, че преди дни благоевградският съд излезе с определение, според което решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград бе спряно. На 7 май, поради нередовно призоваване на жалбоподателя делото не се състоя. Въпреки това председателят на Общинска избирателна комисия – Благоевград адвокат Мартин Бусаров представи изисканите от съда документи от ОИК, включително и други, по чието приемане като доказателства по делото съдът ще се произнесе в редовно съдебно заседание.

Казусът „Томов“ се превърна в истински правен прецедент, защото по него има решение на Върховен административен съд заради което Общинската избирателна комисия се събра на свое заседание и прекрати пълномощията на инж. Румен Томов, избран за кмет на Благоевград. Два дни след решението на ОИК – Благоевград, което бе взето на 28 април, Общински съвет – Благоевград се събра на извънредно заседание, на което за в.и.д кмет на Благоевград бе избран финансистът Ясен Попвасилев. След несъстоялото се дело на 7 май Румен Томов отново се върна в кметски кабинет и към момента той продължава да изпълнява длъжността си, въпреки че самият той на пресконференция, състояла се вчера заяви, че ситуацията е доста сложна, трябва да подписва документи за 12 млн. лв., които обаче могат да бъдат оспорени в съда с мотива, че не е ясно кой точно е кмет на Общината, защото Общински съвет – Благоевград вече е назначил временно изпълняващ длъжността кмет.

Според адвокатът на Румен Томов, Милана Кривачка реалистичния срок за решаването на казуса с отстраненият, а след това завърнал се в кабинета си кмет на Благоевград,e 2 месеца.

Междувременно в петък предстои извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград, в чиито предварителен дневен ред са включени 27 точки, но нито една от тях не е свързана с отмяна решението за назначаване в.и.д кмет на Благоевград.

До този заплетен юридически казус, в който по-нисшата инстанция, каквато е Административен съд – Благоевград, спира решението на по-висшата – Върховен административен съд, се стигна след жалба до Общинска избирателна комисия – Благоевград, подадена от бившият кмет на областния център д-р Атанас Камбитов. Тогава той откри нарушение на член от чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според д-р Камбитов, инж. Румен Томов не е заличил свое ЕТ в законоустановения срок, поради което следва правата му да бъдат прекратени. С такива решения по-рано излязоха и Административен съд – Благоевград, но с друг съдя по делото, а след това и Върховният административен съд.

Отново на пресконференцията, която се състоя на 12 май, инж. Румен Томов заяви, че в духа на Закона за местното самоуправление и местната администрация той не би трябвало да има фирма. „Аз продължавам да твърдя, въпреки тълкованието на ВАС, че нямам конфликт на интереси в моите действия като кмет. ВАС отсъди разнопосочно. Това се отнася не само за мен, но и за колегите в моето положение“, каза още инж. Томов./фокус/

Добавете Вашия коментар

TOP