Като на филм! Хайдути "нападнаха" гимназията в Симитли, ученици стреляха с оръжието им

30 Март 2018 | 15:45
0 коментара
Общество

Шестима хайдути дойдоха в училището в Симитли, за да разкажат история, за да запалят децата ни с искрата на родолюбието и най- важното продължаването на традициите.

С изключителен плам в очите децата от 5, 6 и 7-мите класове заедно с директора на училището Таня Янкова, зам. директорът Борислав Дафков и кметът на община Симитли Апостол Апостолов станаха част от открит урок или урок по родолюбие.

Днес сдружение „Хайдути“ учреди и свой клон в Симитли, а отговорник за областта ни е големият родолюбец Антон Коцев. По негова инициатива пред децата на Симитли днес бяха представени едни от най- автентичните носии и оръжия от преди 1912 година, които са уникални екземпляри. Специален филм за носията изгледаха събралите се ученици и учители, а пред всички тях бе представен и трейлър на филма „Смутни времена“, който сдружение „Хайдути“ снимат в момента и скоро ще бъде разпространен.

Трепетно децата задаваха въпроси за хайдутите, за техните навици, начин на живот и привички, а ентусиастите от сдружението им отговаряха с охота. Най- интересна за учениците бе частта с демонстрирането на оръжията и разказа за времето, по което са използвани и как се използват.

Сдружение „Хайдути“ е основано през 2014 година от група ентусиасти и приятели с общи интереси. Преди основаването на сдружението някои членове са участвали в други клубове с подобна дейност и благодарение на натрупания си опит се породи желание за осъществяване на идеята. Пресъздаваме един период от нашата история, епохата от 18-19век, в която важно място заема народният закрилник и герой-хайдутина. Именно затова кръстихме сдружението „Хайдути”. Стараем се да се доближим максимално до историческата правда по отношение на облекло и въоръжение.

Пловдив – Европейска столица на културата 2019 вече е дала на сдружението възрожденската къща в Стария град, където да устроят Музей на хайдушкото движение.

„Хайдути” разполагат с десетки автентични носии и оръжия – най-старата пушка в дружината е от 1650 г. „През 2019 г. дори само двама от нас да обикалят из Стария Пловдив с носии и оръжия ще бъдем по-голяма атракция за чужденците от всички останали”, надъхват се модерните харамии.

Навремето четите са се сформирали от хайдути от цялата страна и действително нашата дружина е регистрирана в Пловдив, но членовете ни са и от София, Бургас, Сливен, Карлово, Хисаря, Първомай, днес вече има и нови членове от Симитли - баща и двама синове.

Добавете Вашия коментар

TOP