КАТ затяга драстично контрола по пътищата, дебнат пияни и дрогирани

05 Юни 2018 | 13:55
0 коментара
Криминално

Пътна полиция изнася последна информация за акцията срещу пияните и дрогирани шофьори по пътищата. Главен комисар Росен Рапчев, началник сектор „Контрол на пътното движение и правоприлагане“, дава извънреден брифинг, на който ще разкрие подробности за кампанията.

Специализираната полицейска операция се провежда на територията на цялата страна. При нея ще бъдат проверявани водачите на моторни превозни средства за употребата на алкохол, наркотични вещества и техните аналози. Акцията стартира вчера и ще продължи до 10 юни.

По време на предишната операция през декември след 19 000  проверени водача са установени 246 с алкохол и 51 с наркотични вещества. При същата операция в ЕС са проверени 403 000 водачи и са установени близо 1900 с алкохол и 924 под въздействието на наркотици.

Подобни данни като България е имало в Швейцария, където двойно повече обаче са шофирали под въздействието на дрога. В Румъния пък имало двойно повече пили шофьори, но по-малко дрогирани, съобщиха от КАТ.

Най-много нарушители е имало в областите Бургас, Пловдив и в София. След това са Габрово и Стара Загора, съобщиха още от пътния контрол.

Старта на акцията в София се провежда от СДВР-Пътна полиция. Засилени ще са проверките до 10 юнив цялата страна, а по морето ще продължат цяло лято.

На място пред медиите бе проверен водач от столицата, който даде полеви тест за алкохол и наркотици на специален уред. След 10 минути бе отчетен резултатът, който бе отрицателен.

Автор: ПИК

 

Добавете Вашия коментар

TOP