Лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов подкрепи отказа на премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева да се срещнат с македонския президент Георге Иванов, който е на посещение в София.

Нещо повече, Каракачанов посочи, в интервю за Канал 3, че сътрудник на държавния глава на Македония шпионира в България.

"Един от неговите най-близки сътрудници продължава оперативно да се занимава с шпионаж в България”, коментира лидерът на ВМРО. „Всъщност какво има да говориш с Георги Иванов, който на практика спъва усилията на правителството в Скопие за постигане на някакъв компромис по отношение на спора с името, а България беше една страна, която помага на Македония за НАТО и ЕС. И един такъв, който саботира твоята политика, какво да си говориш с него?”

Той поясни, че няма да казва името на македонския шпионин, но „да се знае, че и това знаем”.

„Приветстваме разбирателството между тези две наши съседни държави, но това не означава, че България ще спре да се интересува от правата и интересите на етническите българи в Македония и че ще спре да се противопоставя на всеки опит в Македония, било то държава или някакви други институции, да фалшифицират българската история и да си я присвояват”, подчерта вицепремиерът.

По думите му България няма официално отношение към промяната на името на Македония, договорена с Гърция.

„По темата за името ние няма какво да кажем. Тъй като ние признахме името Република Македония, това не е наш спор, не е наш въпрос. Ние си имаме теми, свързани с историята, с фалшификатите, с езика на омразата спрямо България, тъй че това правителство в Скопие прави определени действия в тази посока, но това не решава проблемите окончателно”, заяви Каракачанов.

Той изрази съмнения, че и последното предложение: Република Северна Македония ще бъде прието: „Според мен екшънът продължава”.