Кандидат кметове и кандидат общински съветници присъстваха и се помолиха за здраве и победа на традиционния събор в чест на Свети Иван Рилски - Чудотворец в благоевградското село Габрово

20 Октомври 2019 | 15:59
0 коментара
Общество

Независимият кандидат за кмет на Благоевград Румен Томов, подкрепен от БСП уважи традиционния събор в чест на Свети Иван Рилски - Чудотворец в благоевградското село Габрово. 

Той бе придружен от съпругата си и от председателя на Инициативния комитет Ясен Попвасилев. 

Томов бе посрещнат радушно от присъстващите миряни, като не пропусна да поздрави всички. По традиция за храмов празник, кандидатът за кмет на Благоевград посети местния храм, който носи името на светеца, чиито празник се отбелязваше -"Свети Иван Рилски - Чудотворец". Запали свещичка с молба към светеца за здраве и победа. След което похапна курбан и се повесели, заедно със всички присъстващи гости.

На празника, който е познат още сред местните хора като „Очов ден” , присъстваха издигнатият от "Демократична България" кандидат за кмет Калоян Ханджийски, кандидат съветници от БЗНС и местни бизнесмени. 

За да се чувстват всички добре и всичко да бъде всичко на ниво, се бе погрижил кметският наместник Добрин Хамбарджийски. Той раздаде плакети на най-заслужилите жители на село Габрово, които му помагат и полагат грижи за възрастните хора. А те единодушно бяга съгласни, че Хамбраджийски е един достоен кмет,  който е винаги всеотдаен и прави най-доброто, както за тях , така и за населените места, които управлява.

Но безспорно, сред най-големите му заслуги и сред тези, които ще се запишат завинаги в историята на село Габрово е възраждането на средновековния храм в селото- Черквата на името на Свети Георги Победоносец, издигната през XIII-XIV век, след което опожарена и опустошена. Сега храмът на близо 500 години  е възстановен в автентичния си вид като са използвани основите и част от старите зидове. С красотата, величието и мистиката, която притежава, храмът ще се превърне в едно от най-посещаваните свети места в блгоевградския регион в помощ и надежда на всички вярващи.  

Добавете Вашия коментар

TOP