Камери и GPS-и ще следят провеждането на шофьорските изпити

14 Август 2018 | 12:31
1 коментара
Криминално

Министерството на транспорта ще предложи в Народното събрание законови промени, за да бъде пресечена корупцията при провеждането на изпитите за шофьорска книжка.

Анонимни листовки и записващи устройства ще следят за спазването на правилата. Това съобщи министър Александър Цветков.
Някои от промените се предвижда да влязат в сила още от началото на 2010 година.

От януари листовките на изпита по теория ще станат анонимни и в залите за изпит реда ще съблюдават квестори. Министърът смятя, че за да се пресече корупцията и търговията с шофьорски книжки, трябва да се прекъсне връзката между курсанта, инструктора и изпитващия. За целта промените в Закона за движение по пътищата и в наредби 37 и 308 ще включват забрана инструкторите да са членове на изпитната комисия.

Отпада и изискването изпитващият да има петгодишен стаж като инструктор. Служителят на ДАИ, който провежда практическия изпит, вече ще седи на задната седалка на автомобила, а не отпред до кандидат-шофьора. Както в залите, така и в автомобилите ще бъдат вградени камери и GPS устройства, които ще записват изпита.

Това се предвижда да се случи не от средата на 2010 година. Оборудването на една кола ще струва между 500 и 600 лева. Най-късно до средата на годината и изпитът по теория, ще се осъществява на компютър чрез специален софтуер.
Предстои законопроектът да бъде внесен в Министерския съвет.

Добавени коментари

Цветлов публикува:
14 Август 2018 | 14:00
От кога е тази новина

Добавете Вашия коментар

TOP