Всички знаем, че физическата активност е много важна за здравословното развитие на децата.

Много деца не са достатъчно активни физически след училище.

Живеят в градска среда, която не позволява да бъдат навън, да са сред природата.

Безопасните, открити пространства, където децата могат да играят, са ограничени, а освен това голяма част от родителите, от съображения за сигурност, предпочитат да возят децата си с автомобил до училище, вместо да ги оставят да ходят пеш или да карат колело до там.

Източник: Thinkstock/Guliver

Повишава се и процентът на децата с наднормено тегло. Друг страничен ефект на застоялия начин на живот е и това, че обикновено мястото, където децата „изпускат парата“, е именно класната стая.

Освен всичко това обаче има и деца, които получават достатъчно възможности за физически занимания, но имат толкова много енергия, че просто е немислимо да стоят мирно на едно място.

Те изглеждат така, сякаш никога не могат да се изморят и обикновено винаги са активни на пълни обороти.

Източник: Thinkstock/Guliver

Нещо, което е наистина трудно за прекалено активните деца, е това, че те наистина нямат представа какво е да са тихи и мирни. За тези деца тяхното активно, безспирно и ангажирано състояние, е нормалното им състояние.

Всеки има нужда да получи стимулация през сетивата си за допир, мирис, вкус, зрение, слух, да усети тялото си и позицията му в пространството. Ето защо сензорната депривация е наистина мъчителна за децата, тъй като те са лишени от постъпващи стимули.

Учениците също имат нужда от стимули, за да си осигурят комфорт.

Тази нужда от сензорни стимули може да се изразява в постоянното обръщане назад, люлеене на стола, щракане на химикалката, навиване на руло на тетрадката или листите, което е дразнещо за другите около тях.

Източник: Thinkstock/Guliver

Някои ученици имат належаща нужда да си общуват физически с другите деца, физическият допир за тях е много важен стимул. Те блъскат другите, бутат се в тях, боричкат се, прегръщат ги и се опитват постоянно да ги пипнат, да ги докоснат.

Стратегии за справяне с повишената двигателна активност при децата:

- Преди всичко е важно да предоставим възможност за физическа активност, съветват отPriobshti.se:

- Трябва да приемем факта, че малките ученици имат нужда да бъдат физически активни през повечето време от деня.

- Също така някои хора, в това число и възрастни, се нуждаят от постоянна физическа активност.

Източник: Thinkstock/Guliver

- Включете децата си в ежедневни физически занимания. Варианти са освен участието в спорен клуб или ходенето на танци, също вървенето пеша до училище, разходки в парка вместо седене на компютъра или гледане на телевизия.

- Някои деца имат нуждата от силни физически натоварвания, за да освободят напрежението и да станат по-спокойни.

- Ако е възможно организирайте някое занимание вместо в стаята, на двора. Това ще задоволи потребността на децата от просторно, открито място, където да се чувстват „на свобода“.