Как да се откажете от пушенето с помощта на електронна цигара?

26 Януари 2021 | 20:52
0 коментара
Любопитно

Какво е vaping и как влияе на мозъка?

Никотинът в електронните течности лесно се абсорбира от белите дробове в кръвния поток, когато човек използва електронна цигара. При попадане в кръвта никотинът стимулира надбъбречните жлези да отделят хормона епинефрин (адреналин). Епинефринът стимулира централната нервна система и повишава кръвното налягане, дишането и сърдечната честота. Както при повечето пристрастяващи вещества, никотинът активира веригите за възнаграждение на мозъка и също така повишава нивата на  допамин в мозъка, който засилва усещането за удоволствие. Чувството, причинено от взаимодействието на никотина с веригата за удоволствие, мотивира някои хора да използват никотин отново и отново, въпреки рисковете за тяхното здраве.

Как да се откажа от пушенето с помощта на електронна цигара?

През годините на работа в областта на вейпинга учените натрупаха ценна информация за това как и защо хората променят подхода си към пушенето. Анализът на събраната информация помогна да се класифицират дългосрочните потребители на електронни цигари в четири категории:

1. Потребители, които напълно са заменили конвенционалните с електронни цигари и използват само тях.

Тази категория клиенти също е разделена на две групи - представителите на първата група са напълно доволни от отказването от обикновените цигари и осъзнават, че не искат да откажат електронните цигари. Тоест човек е намалил вредата за тялото до почти нула, но харесва самия процес на пушене и дори не мисли да се отказва. Това е умишленото пушене на електронни цигари.

Втората група разчита на пълно отказване от тютюнопушенето във времето, но така и не постига целта си. Поради това човек изпитва известно разочарование от електронните цигари като средство за отказване от тютюнопушенето. И в светлината на непрекъснатото публикуване на нови публикации в медиите, породени от недостатъчното познаване на електронните цигари или техните опасности, човек започва да се съмнява в това, че е направил правилен избор, като казва, че не може да се откаже от пушенето с електронна цигара.

В такива случаи хората е добре да си зададат въпроса: „Какво направих, за да се откажете от пушенето?“ И в процеса на диалог се оказва, че не са предприети действия. И точно в такива случаи експертите дават препоръки за пълно отказване от тютюнопушенето. Човек или следва препоръките, или „отива“ в категорията на хората, които съзнателно използват електронни цигари.

2. Потребители, които комбинират обикновени цигари с електронни цигари.

Тази категория респонденти като цяло не си поставя за цел да премине към електронна цигара, напълно отказвайки се от пушенето. Електронната цигара се използва от тях за удобство на пушенето на обществени места. И отново, това е техният съзнателен избор.

Някои хора комбинират обикновени цигари с електронни цигари, мотивирайки се, че парогенераторите не могат напълно да заместят конвенционалните цигари. Можем да кажем обаче, че това е заблуда. Ако няма "удовлетворение", тогава причината за това е грешен избор на модела на цигарата или силата на течността.

3. Потребители, които са използвали електронна цигара, но са се върнали към пушенето на обикновени цигари по различни причини.

Такива респонденти има доста и причината за връщането към обикновените цигари може да бъде свързан с колосален брой фактори: счупване на цигарите, нискокачествен модел или копие на модела на марката, лоши консумативи, липса на мотивация за използване на електронни цигари или напълно отказване от пушене, тежки стресови ситуации и т.н. Повечето от клиентите в тази категория са съгласни, че обикновените цигари са много лесни за връщане в живота на човека. Както се казва - първите няколко цигари са отвратителни, а след това вече не се усеща.

Но все пак трябва да се отбележи: всяка година процесът на връщане към обикновените цигари намалява. Основната причина, според нас, е подобряването на моделите на парогенераторите.

4. И накрая, най-интересната група е тази на потребителите, които напълно са се отказали от пушенето – както на обикновени цигари, така и електронни цигари.

Нека направим анализ веднага - тази категория съставлява около 10-11% от всички респонденти. Това се дължи на факта, че отказването от тютюнопушенето дори с помощта на електронна цигара е доста труден процес, който изисква осъзнаване и самоконтрол. Единственият плюс е, че е много по-лесно да направите това с електронна цигара.

Добавете Вашия коментар

TOP