Йордан Цонев: Делян Пеевски е най-големият дарител

03 Април 2020 | 16:08
0 коментара
Политика

Най-големият дарител в страната е депутат от ДПС - Делян Пеевски. Ние така сме поели ангажимента за даряването - да го правим по-тихо.".

Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в пленарната зала на НС по време на дебата за промяната на условията, при които работи Народното събрание - заради коронавируса. Покрай тях обаче коментира предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати.

Той припомни, че ДПС е дало дарение от над 100 000 лева досега, колкото и ГЕРБ, и "два пъти повече от втората най-голяма парламентарна група" - БСП. И каза, че депутатите от ДПС са 26, но са направили по-големи дарения от най-големите парламентарни групи. Цонев обаче не назова конкретни суми. Той изтъкна, че здравето на депутатите не е личен, а инситуционален въпрос, защото при определени обстоятелства парламентът дори може да спре да работи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита как ще стане замразяването на заплатите, тъй като за това трябва да има промяна в правилника. Тя изтъкна, че БСП няколко пъти е предлагала замразяване на депутатските заплати, но винаги предложенията били отхвърляни с аргумента "популизъм". И добави, че всъщност не става въпрос само за депутатски заплати, ами и за още много други административни длъжности - министри, президент, членове на КЕВР, омбудсман, "600 човека" поне, по думите на соцлидера. Затова тя добави, че БСП пак ще внесе предложение за замразяване на заплати, но с по-задна дата.

Тома Биков от ГЕРБ пък изказа мнение, че след време заплатите трябва да бъдат замразени, защото тогава ще бъдат по-ниски. ГЕРБ поясиха, че даренията са личен акт и не е нужно да се споменава от парламентарната трибуна.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък заяви, че на ден неговият бизнес реално прави дарения от над 600 000 лева заради конкурентните цени.

Добавете Вашия коментар

TOP