Извънредно от Хималаите! Няма и следа от Боян Петров в Лагер 1, операцията приключи за днес

08 Май 2018 | 14:22
0 коментара
Общество

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там. Операцията за днес е прекратена. Тримата шерпи ще нощуват в района и утре се очаква да продължат издирването към лагер 2.

"Тъй като има хора по трасето, това обезсмисля да се покрива и с хеликоптер. Те вървят по маршрута на Боян. Освен това хеликоптерът не може да бъде вдигнат над 6000. ... За днес е приключила операцията, спират да се движат", каза пред "Хоризонт" съпругата на алпиниста Радослава Ненова.

Групата от трима шерпи тръгна тази сутрин към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май.

"Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата стигат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре", коментира пък Петър Атанасов, алпинист и специалист по екстремни спортове.

Според него няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха. 

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си. 

Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини: 

"От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно".  

Добавете Вашия коментар

TOP