Изплуваха нови скандални разкрития за кметицата на “Младост”

18 Април 2018 | 12:33
0 коментара
Криминално

Десислава Иванчева бавела нарочно преписките на хората, за да ги изнудва. В дома и в кметството открити стотици документи

Срещу кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева е образувано досъдебно производство на Специализираната прокуратура за „престъпление за търговия с влияние“.

Прокуратурата и новият Антокорупционен орган са работили по случая с Иванчева 6 месеца, тъй като са получили множество сигнали от граждани срещу нея.

В частност вчерашната акция, при която службите задържаха Иванчева с подкуп – 75 000 евро, била следствие на сигнал, подаден от човек, „който много години е живял в чужбина и няма нагласата на поведението на наши характерни български особености, не възприема начини за разрешаване на проблема с пари под масата – той е със съвсем различно мислене, европейско мислене“.

Това обясни ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг в прокуратурата.

Той е бил изнудван дълго време от кметицата заради разрешително за строеж в кв. „Младост“, като е подавал многократно сигнали към Общинския съвет и съда. „Върху него е оказван натиск“, каза още Гешев.

Задържани са три лица в акцията от вчера заради престъпления по чл. 342 А – за подкуп в особени големи размери и е предвидено лишаване от свобода до 10 г., лишаване от права и конфискация на собствено имущество – кмет, зам.кмет на Младост и Десислава Иванчева.

Ето какво се е случило според прокуратурата:

Посоченият вече човек е имал заповед за изменение за устройствен план за покупката на конкретен имот. Той започнал да се среща с различни специалисти от община „Младост“ – седмица, година със зам.-кметове и различни служители.

Първо му се обяснява, че преписката му е загубена. А после кметицата му обяснява, че няма да се разреши проблемът му.

Като се стига до „цена за решаване на този смешен проблем“ – 20 евро на кв. м при 12.500 РЗП – тоест 250 000 евро, като сумата в един момент е достигнала до 500 000 евро.

Накрая е решено да се платят 3 вноски по 70 000 евро, за да се придвижат документите му.

Събрани са показнията на много свидетели, неща, документирани със специални разузнавателни средства – обясни още Гешев.

Предвиждало се е срещата по предаване на парите да бъде в Хепи в Младост, но след това е решено да се случи на кафе в градинката на Кристал.

В цялата схема е имало посредник, който е трябвало да вземе 20% от сумата – 14 000 евро. Той също е задържан и заловен с парите, които са описани от специалистите.

Посредникът се сързва с кметицата и със зам.-кметицата, сядат на кафето на Кристал, пият кафе два часа. После кметицата тръгнала по улицата, а службите са я спрели около Гурко – пред Спортната палата, където вчера тече 10-часова акция. Посредникът е задържан още на Кристал.

Специалистите обясниха, че

Иванчева е стояла с часове с белезници на улицата, защото не е трябвало да пипа нищо, за да бъдат освидетелствани, защото пред имало случай, при който един човек скочил в калта при обиск и така нямало отпечатъци.

При вчерашната акция на кметицата Десислава Иванчева й е станало лошо, при което е била извикана линейка, за да бъдат спазени гражданските й права.

Председателят на новия антикорупционен орган – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Пламен Георгиев обясни, че кметицата е дейставала предпазливо и се е пазела.

Други сигнали

Иванчева е имала схема за изнудване на гражданите, която е била „маскирана под доброто намерение за облагородавяне  на квартала, но с лоши порочни практики“, пише флагман.

Тя бавила пресписките на хората нарочно, като ги изнудвала да облагородяват детски площадки и градинки в кв. „Младост“.

„При претърсването на органите на реда бяха намерени стотици преписки, които седят в кмеството – не им е мястото там, преписката се бави нарочно, твърди се, че е изгубена и се иска нещо. Това, което се иска, са пари или други неща“, обясни Гешев.

Десетки стотици преписки били открити в кабинета й, вместо при специалисти, включително и в дома на кметицата. Освен това кметицата винаги насочвала проектите на хората към конкретна фирма.

Добавете Вашия коментар

TOP