Изложба на български икони красят Венеция

07 Май 2018 | 09:08
0 коментара
Любопитно

Български икони красят Венеция. Експозицията "Пазители", посветена на българското председателство на Съвета на ЕС обхваща 25 красиви православни икони, разположени в емблематичната сграда „Скуола гранде де ла Мизерикордия”. Техен автор е Лили Владимирова. 

Освен тях жителите и гостите на италианския град ще могат да разгледат и 17-те скулптури на българския творец акад. Крум Дамянов.

„Ключовите думи днес са „Пазители“ и „Обединение“, не само заради името на тази изложба, което обединява тези двама различни автори. Усилията ни сега, повече от всякога, са да запазим изграденото и да останем обединени независимо от нашите различия, независимо от нашата вяра, език, националност, традиции и опит през времето и пространството, което ни дели“, каза официалното откриване на изложбата ресорният министър Лиляна Павлова, цитирана от bTV.

На събитието присъстваха италиански дипломати, политици, представители на културните и бизнес среди, както и гости от България.

Кураторът на изложбата проф. Джулиано Пизани определи като „уникален диалог между творци” съчетанието между модерната стилистика на акад. Дамянов и класическото изпълнение на българските православни икони от Владимирова.

Изложбата ще остане в Мизерикордия до края на месец май. От галерията прогнозират хиляди посетители на Венеция, които ще могат да се докоснат до изкуството на българските творци.

 

Снимки: Screenshot bTV

Добавете Вашия коментар

TOP