Изкуствените елхи скочиха с 10 лв., хората не искат да купуват нови

08 Декември 2021 | 16:42
0 коментара
Общество
Изкуствените елхи скочиха с 10 лв., хората не искат да купуват нови

Остават по-малко от четири седмици до Рождество, а с наближаването на празника все повече хора започват да обикалят пазарите, за да си купят коледни стоки или просто да разгледат какво се предлага.

Традиционната коледна елха, под която Белобрадият старец подрежда подаръците старателно се украсява във всеки дом, двор, площад, обществена или бизнес сграда. Като през годините се утвърждава тенденцията за масово търсене на изкуствени дръвчета.

А какви са цените им сега и какво предпочитат софиянци? Решихме сами да проверим като се разходим както из някои големи парази, така и да посетим по-малките такива.

Това, за което всички търговци са единодушни е значителното повишение на цените на изкуствените елхи спрямо миналата година.

“Елхите при нас са с по 10 лева повече отколкото през миналата година. Заради поскъпването на всички стоки от бита – се налага да вдигаме цените и ние”, казва Красимира.

Продавачката обяснява, че предлага на клиентите си малък избор от коледни дръвчета, тъй като по думите ѝ хората не купуват. По наблюденията ѝ определено се запазва тенденцията да се предпочитат изкуствени елхи, но тази година малко се взимат нови, защото много семейства са решили да използват миналогодишните.

Най-високата зелена изкуствена елха, която видяхме на пазара е 120 см и се продава за 23 лева. За 150 см бяла елха, обаче, ще трябва да дадем 40 лева.

90 см изкуствена елха се оказва най-предпочитаната, разказа Мирослав. Тя е на цена от 12 лв. Отново същата височина, но в бяло се оскъпява до 16 лв. Има и много малки елхички, целите украсени, които са между 4 и 6 лв.

Ангел – продавач на друг обект за празнични стоки, също коментира скока на цените, като споделя, че цените на едро са колкото цените на дребно. И задължително слага надценка поне 5 лв. 

Естествените елхи тепърва предстои да превземат пазарите близките дни. И за тях търговците очакват цените да са се вдигнали. Но каква е реалността, предлагането и търсенето… предстои Kmeta.bg да разбере съвсем скоро.

Добавете Вашия коментар

TOP