Иво Ташев, психолог: Зависимостта е хронично, смъртоносно и прогресиращо заболяване

13 Октомври 2018 | 07:49
0 коментара
Общество

Зависимостта е хронично, смъртоносно и прогресиращо заболяване. Иво Ташев, психолог и психотерапевт от Сандански, в интервю за „Фокус“ . 

Фокус: Г-н Ташев, какво подтиква хората към алкохол и наркотични вещества?

Иво Ташев: Наркотиците и алкохола са от съвременните бичове на човешката цивилизация и общество. В психологията те се наричат „психоактивни вещества“. Често, зависимостта е свързана с дефицити в човешката психика. Важно е да се търсят проблемните зони на човек, свързани с неговите емоции и личностни характеристики. Поради всичките тези проблеми, алкохолът и наркотиците „дават“ нещо на човека. Употребяващите, често са емоционално нестабилни, имат ниска самооценка, преживели са травма в детството или са били жертви на насилие. Те имат мисли, потребности и емоции, които или ги потискат или задоволяват с наркотиците и алкохола. Тези вещества създават някакви илюзии на употребяващия ги. При зависимите се започва работа с увредените им поведенчески модели, техните травми или нещата, с които те не могат да се справят. Винаги има причина за появата на зависимост, като изключим случаите, когато човек е започнал от любопитство. Не всеки човек, който употребява наркотици става наркоман или придобива наркотична зависимост. Също така не всеки, който употребява алкохол се превръща в алкохолик, но винаги се наблюдават емоционални потребности и дефицити, които алкохола и наркотиците запълват. Работата на психолога и психотерапевта е да помогне на човек да преодолее тези проблеми, да запълни тези дефицити по правилния начин – не с наркотични вещества, а по-друг начин.

Фокус: Ако все пак даден човек стигне до пристрастяване  – каква е прогнозата за него и кога потърсената помощ от психолог е навременна?

Иво Ташев: Прогнозата е, че винаги когато се потърси помощ, тя е навреме. Съществуват различни степени на зависимост, но може да се помогне, стига зависимият да има желание. Имал съм възрастен пациент на 80 години с  тежка форма на шизофрения. При този случай, с постоянство,  се подобри значително качеството на живот на болния. Научих го най-напред как да живее с болестта и по този начин започна да се чувства значително по-добре. По същият начин се отнасят и нещата с наркотичните зависимости. В някой период може да бъде много трудно преодоляването на зависимостта в нормални домашни условия, дори невъзможно, но в друг период е напълно възможно. Колкото по-рано, толкова по-добре и тук бих допълнил, че е много важна превенцията. По-добре да имаме превенция, отколкото да лекуваме болест. По-добре е човек да вземе мерки предварително, отколкото да търси мерки, когато вече нещо се е случило.

Фокус: Важна ли е средата при учениците и какво бихте посъветвали родителите, като например да бъдат наблюдателни или какви други мерки могат да предприемат?

Иво Ташев: Това, което казахте, че трябва да са наблюдателни е много важно. Животът е много динамичен и забързан, и родителите нямат възможност да наблюдават децата си и да виждат какво се случва с тях. Доста работя с деца и съм с сблъсквал с много случаи и примери. На всички родители казвам да наблюдават децата си. Ако забележите нещо притеснително или промяна в поведението им, със сигурност има причина. Тази причина може да бъде развитието и възрастта, но е много възможно да не е само това. Алкохолът и наркотиците са достъпни навсякъде. Много е лесно детската психика да бъде подлъгана да използва стимуланти, както от любопитство, така и от друга причина. Необходимо е да се наблюдава поведението на децата. Сега се сещам за един случай, при който забелязах скъп телефон и скъпи дрехи. Тогава попитах родителите – дали те дават толкова много пари на детето си. След отрицателен отговор, зададох въпроса как не забелязват, че детето им разполага с много пари? Чак тогава майката се зачуди откъде идват тези пари. Посъветвах я да я попита детето си, защото определено нещо се случваше и имаше проблем. Когато наблюдаваме, ние ще забележим ако има нещо смущаващо и това е много важно за всеки родител.

Фокус: Може ли да се каже, че зависимостта и последиците, както от алкохола, така и от наркотиците могат да бъдат тежки, въпреки че алкохолът е позволен, а наркотиците са забранени от Закона?

Иво Ташев: Зависимостта е болест и носи своите изключително тежки последици. Международната здравна организация третира самата зависимост, като болест, независимо дали е към наркотици или алкохол. Зависимостта е хронично, смъртоносно и прогресиращо заболяване. Ако не се лекува самата зависимост, животът на зависимия приключва доста по-рано. Това е болест, която оказва влияние, освен на зависимия, така и на близките, обществото и социалната среда. Дори мога да кажа, че алкохолът е по-големия проблем, защото е достъпен навсякъде.

Добавете Вашия коментар

TOP