Ивермектин: българското лекарство, което може да надвие Ковид-19

07 юли 2020 | 11:22
0 коментара
Ивермектин: българското лекарство, което може да надвие Ковид-19

Клиничното изпитване на ивермектин у нас е започнало през май, след като през април са публикувани данни на изследователи от Австралия, които наблюдават активност на лекарството срещу SARS-CoV-2.

България е първата страна в Европейския съюз, която стартира изпитването; екипът е български, производителят - също. Такива изпитвания вече се провеждат и в Испания, Бразилия, САЩ.

Лекарството ивермектин се използва от десетки години при лечение на различни инфекции, предизвикани от паразити, т.е. то е с познат профил на безопасност, обяви Богдан Кирилов. Както при всички изпитвания - в едното рамо пациентите получават ивермектин, а в другото - плацебо.

Медикаментът ивермектин се използва за лечение на хора и домашни животни от ендо- и ектопаразитни заболявания. За откритието му Уилям Кембъл, Сатоши Омура и Йоуйоу Ту получават Нобелова награда за физиология и медицина за 2015 г.

През пролетта на т.г. специалисти от Австралийския университет "Монаш" и Изследователския институт за инфекции и имунитет "Дохърти" доказват ефективността на лекарството в борбата с коронавируса. Лабораторното изследване е проведено в Кралската болница в Мелбърн, а резултатите показват, че ивермектин спира развитието на вируса SARS-CoV-2 в клетъчната култура за 48 часа. Установено е, че дори една доза от препарата, която не е токсична за клетките, може почти напълно - на 99.98% - да унищожи вирусната РНК за 48 часа и значително да намали концентрацията на вируси в околната среда за 24 часа.

Механизмът, по който ивермектин действа върху вируса, е неизвестен. Предполага се, че ефективността му се основава на способността му да потиска въздействието на вируса върху клетъчния имунитет. Според учените трябва да се разбере дали дозировката, която може да се използва за хора, ще бъде ефективна в борбата с коронавируса.

Още през април от Българския ветеринарен съюз предупредиха, че медикаментът е силно токсичен и може лесно да се предозира.


Добавете Вашия коментар!