ЮЗДП се отчете: 563 акта за бракониери и нарушители в горите през 2018 година

19 Декември 2018 | 11:41
0 коментара
Общество

Общо 26 355 са извършените провеки от служители на Югозападното държавно предприятие и на подчинените му горски стопанства от началото на тази година до момента.

Това обями по време на работен обяд с представители на медиите вчера, директорът на горската институция инж. Дамян Дамянов.

По думите му, 10 312 провеки на направени на дърводобивни обекти, 4392 – на превозни средства, 9450 – на ловци, 295 – на риболовци, 1906 – на други физически лица.

Съставени са общо 563 акта да установяване на административно нарушение, от тях 559 са по Закона за горите, а само 4 – по Закона за лова.

Задържани са 131 кубика обла строителна дървесина, 485 кубика дърва за огрев, 22 моторни превозни средства, 5 коня, 32 каруци, 17 моторни триона, 2 ловни оръжия.

Най-много актове са съставени в Държавно горско стопанство- Самоков – 110, в ДГС-Гърмен – 82, в ДГС-Разлог – 69, в ДГС-Ихтиман – 31. Най-честите нарушение са незаконна сеч и транспортиране на дървесина без превозен билет. За сравнение – през 2017 г. са съставени 1051 акта, иззети са 862 кубика дървесина, 41 коли, 54 каруци, 30 моторни триона.

Причините за намаляването на броя на актовете са предприетите от ЮЗДП превантивни мерки за опазване на горските територии, въвеждането на електронен превозен билет, на джипиес устройства на автомобилите с дървесина, откриването на мобилни контролни звена, издаване на разрешения за достъп на лица и товарни автомобили до горски територии. Правят се и шестмесечни контролни ревизии на поверените със заповеди охранителни участъци на горските стражари.

"Във всички териториални поделения за опазване на горите от посегателства се изготвят графици за дежурства, включително през почивни и празнични дни. Служителите са снабдени с високопроходими автомобили, които са със специален режим на движение. Правят се проверки от мобилни контролни звена, те осъществяват и вътрешен контрол, и проверки по транспортирането, като подпомагат опазването на горите в критичните райони. Там, където бракониерите са най-активни – Самоков, Ихтиман, Разлог, Тетевен, се провеждат съвместни дежурства с жандармерията и местните полицейски управления", заключи инж. Дамян Дамянов.

Добавете Вашия коментар

TOP