Инж. Росица Димитрова: Водоснабдяване и канализация Благоевград не е отказала да приеме за експлоатация публичните активи представляващи водоснабдителни системи на благоевградските села Логодаж, Дренково и Клисура

25 Август 2017 | 16:59
4 коментара
Общество

Водоснабдяване и канализация Благоевград не е отказала да приеме за експлоатация публичните активи представляващи водоснабдителни системи на благоевградските села Логодаж, Дренково и Клисура. Въпреки спекулациите в публичното пространство, ние сме категорични, че имаме желание, но само по законов път. Това каза за Pirinsko.com инж. Росица Димитрова, управител на ВиК - Благоевград.

По думите й, със заповед на Председателя на Асоциация по ВиК - Благоевград, беше назначена комисия, със задача – предоставяне на публични активи, собственост на Община Благоевград, представляващи водоснабдителни системи на с. Логодаж, с. Дренково и с. Клисура, за експлоатация от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград.

"По време на работата на комисията на дружеството беше предоставена наличната документация за публичните активи, предмет на предаване и беше извършен оглед за състоянието на публичните активи. Установи се, че за водоизточниците на трите населените места няма издадени разрешения за водоползване по реда на Закона за водите, също така няма издадени заповеди за утвърждаване на санитарно-охранителни зони", коментира инж. Димитрова и допълни, че дружеството изпрати писмено възражение до АВиК Благоевград срещу предаване на водоснабдителни системи без налични разрешения за водоползване за водоизточниците.

"Дружеството смята, че няма пречка публичните ВиК активи за трите населени места да бъдат предоставени за експлоатация от ВиК оператора, ако се намери разрешение на проблема с липсата на разрешителни за водоползване. Смятаме, че този проблем е изключително сериозен, тъй като освен необходимостта от допълнителни непланирани разходи за подготовка на необходимата документация и провеждане на процедура, самия процес изисква дълъг период от време. До получаване на съответните разрешителни за водоползване, дружеството ще понесе всички негативи, произтичащи от работа в нарушение на Закона за водите и ще бъде застрашено от санкциониране, поради изпълнение на дейността си за предоставяне на услугата „доставяне на питейна вода“ в нарушение на законовите изисквания и разпоредби, допълни инж. Димитрова.

Според нея проблемите ще се задълбочават, ако не се осъществи консолидация на ВиК оператора на територията на област Благоевград в най-кратък срок. Процесът по консолидация е в правомощията на Областния управител, в качеството му на Председател на Асоциация по ВиК – Благоевград.

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград търпи сериозни щети от липсата на консолидация, лишаваща ни от възможност за европейско финансиране и предоставяне на качествена услуга. Липсата на средства е основна пречка за осъществяване на процеса по обновяване и реконструкция на изключително амортизираните ВиК активи", допълни още инж. Димитрова.

Добавени коментари

1234 публикува:
27 Август 2017 | 14:33
Гарантирам Ви , че въпроса ще се реши със една бърза ОСТАВКА на Росица Димитрова, който и да беше Управител до сега този въпрос щеше да се реши, Тунев въпроса в село Дъбрава го реши от раз, там да не би нещата да бяха по добри, напротив по зле !
СИМЕОН ЙОВАНОВСКИ публикува:
27 Август 2017 | 14:27
В СЕЛАТА ЛОГОДАЖ, КЛИСУРА И ДРЕНКОВО, ПИТЕЙНИТЕ ВОДОПРОВОДИ СА В МНОГО ПО ДОБРО СЪСТОЯНИЕ ОТ ТЕЗИ КОЙТО ВИК ПОДДЪРЖА В МОМЕНТА, РОСИЦА ДИМИТРОВА САМО ХЛЕНЧИ И СИ ТЪРСИ ОПРАВДАНИЯ, ТЯ САБОТИРА НАШАТА ОБЩИНА, В БЕЛИШКА ОБЩИНА ВСИЧКИ СЕЛА ГИ Е ВЗЕЛА, А ТУК САМО МРЪНКА И СЕ ПРАВИ НА ИНТЕРЕСНА !
око публикува:
26 Август 2017 | 09:51
некои хора са свикнали само с маниполации такива като червените кметчта на камбитов дето се събират в биг брадар бали
Плащащ вода публикува:
26 Август 2017 | 09:18
В селата не са свикнали да си плащат водата тока дървата а само могат да са недоволни.тази общинска съветничка от бсп която се изказва по проблема с водата не работеше ли в ВиК

Добавете Вашия коментар

TOP