Инцидент с военния самолет "Спартан" е станал вчера, при извършване на учебна маневра на земята на летище Граф Игнатиево. 

Няма пострадали военнослужещи от екипажа на C-27J „Спартан“.

Нанесени са материални щети по самолета. По случая се води разследване.

Често премиерът праща този самолет за транспортиране на болни. За първото си посещение в Брюксел като президент Радев избра да лети не с правителствения самолет, а с военния

През декември премиерът Бойко Борисов заяви, че от трите "Спартан"-а лети само един, а всички те няма да летят след 31 декември. „От 12 „Кугър“-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите „Спартан“-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях", каза Борисов.  

През октомври се появи недоволство сред военните пилоти от „Граф Игнатиево“. Те взеха решение да не изпълняват учебни полети, а само тези, които са в рамките на задълженията ни по така наречената мисия по „Еър Полисинг” - охрана на границите на НАТО. Пилотите масово докладваха, че не се чувстват психологически подготвени да летят.

В отговор на това премиерът Борисов заяви: „Колкото за българските военни летци е направено, за никой друг не е направено. Нашите правителства досега са плащали по стотици милиони евра за българските летци и съвсем малко за българските сухопътни сили, за българските моряци и всички останали”.

Български военен хеликоптер "Пантер" падна в Черно море по време на тактическо учение през юни, загина командирът.  Машината струва 50 млн. лв. 

Натовските изисквания за нормално инвестирани средства са 180 летателни часа на един пилот-изтребител за една година. 

С-27Ј "Cпapтaн" бe нaй-нoвият caмoлeт в poднитe BBC - последният, трети, пристигна през 2011 година. 

Mиниcтъpът нa oтбpaнaтa Aню Aнгeлoв oпpeдeли тогава пpиeмaнeтo нa въopъжeниe нa тpaнcпopтния caмoлeт ĸaтo „xyбaв дeн зa бългapcĸитe BBC". Първият "Спартан" бе доставен съобразно със сроковете, заложени в договора от 24 февруари 2006 г.

Toй блaгoдapи зa paзбиpaнeтo, пpoявeнo oт итaлиaнcĸaтa фиpмa - пpoизвoдитeл „Aлeния Aepoнaвтиĸa", ĸoитo ca изпълни aнгaжимeнтa cи ĸъм Бългapия, въпpeĸи зaĸъcнeниятa пo дoгoвopa oт бългapcĸa cтpaнa. 

Конфигурацията на самолетите за българските ВВС има няколко по-специфични характеристики, сред които - система за защита в условия на електронна война, както и система за защита на резервоара за горивото от експлозия, което увеличава многократно способността за оцеляване на самолета.

C-27J тогава бе единственият товарен военен самолет от среден клас от най-ново поколение на пазара. Той предлага икономически ефективи летателни качества - скорост, обхват, полезен товар, обем на товарното отделение, съчетани с надеждност на системите. C-27J е съвместим и взаимозаменяем с по-тежки военни транспортни самолети. Абсолютно съвместим с НАТО.

Голямото товарно отделение на самолета (с височина 2,60 м и ширина 3,33 м) и голяма товароемкост на (4 900 кг на метър) позволява транспортирането на бемно военно оборудване, без да се налага то да бъде разглобявано, ранспортирано и разтоварвано на части.

C-27J е единственият тактически военен самолет от среден клас, който рзполага със същите характеристики за обем и товароспособност като тези на Херкулес" C-130 - за превозване на палети 463L HCU-6/E по натовските тандарти, всяка от които е натоварена с над 5000 кг товар на височина 2,2 етра.

Самолетът е оборудван с модерна и ефикасна система за задвижване (два турбовитлови двигателя AE2100-D2, произведени от "Ролс-Ройс") и цифрова авионика, които гарантират най-високата възможна икономическа ефективност и максимална гъвкавост по време на мисия.

Авиониката е конструирана така, че да е напълно самостоятелна, развита е с концепция за автономна поддръжка и осигурява несравнима прецизност по всяко време на денонощието и във всякакви метеорологични условия при изпълнението на мисията, като същевременно екипажът е натоварен с малко задължения.