Има доста претенции от турската страна към България

26 Март 2018 | 22:48
0 коментара
Политика

„Водихме конструктивна дискусия на тази среща, която беше заредена с толкова напрежение”, каза премиерът Бойко Борисов на пресконференцията след разговорите му с турския президент Реджеп Ердоган и европейските лидери във Варна.

„Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция, но съм благодарен и на тримата, че говорихме около това, което ни обединява. Поставихме всички въпроси, които касаят България и Европа. И на двустранните срещи поставихме всички теми, като се започне от тракийските бежанци и изселници. Има и доста претенции от турската страна - данъците и имотите на мюфтийствата, обезщетения за изселниците от възродителния процес и др., но разговорите ще продължат в съвместни комисии и нови срещи, и се е надявам да има решения”, посочи Борисов.

Доналд Туск: Турция трябва да спазва демократичните стандарти

„По темата за бежанците Турция и ЕС остават много близки партньори”, каза от своя страна президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

„Турция трябва да спазва демократичните стандарти. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не уронва човешките права“, псочи Туск.  Той коментира, че все още съществуват притеснения от действията на Турция в Егейско море и задържането на граждани на ЕС.

„Кипър има право да проучва своите ресурси. Това е изключително важно и по линията на успешното обединяване на Кипър, за да могат да се постигнат добри отношения между Кипър и Турция, между Гърция и Турция“, подчерта Туск.

Той обърна внимание и на притесненията от действията на Турция в Африн и Сирия.

Туск заяви, че ЕС иска да поддържа партньорството и заяви, че лично е ангажиран с партньорството с Турция.

Advertisement

 
You can close Ad in 1 s

По думите му Анкара трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти. „Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития, които се случиха. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не се уронват човешките права и ЕС остава готов да помогне в това отношение“, каза Туск.

Той поясни, че срещата във Варна е била за подновяване на диалога между ЕС и Турция, като на нея не са правени никакви споразумения и компромиси.

Реджеп Ердоган: Турция е демократична и правова държава

„Надявам се, че периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото”, каза турският президент Реджеп Ердоган.

Турският президент обяви, че по време на срещата е била обсъдена възможността отношенията между Турция и ЕС да се задълбочат. Ердоган изтъкна, че кандидатурата на Турция за член на ЕС е подадена през 1963 г., а през 2018 г. страната все още е само кандидат-член и затова трябва да се направят стъпка към ускоряване на преговорния процес. Той подчерта, че ЕС трябва да премахне визите за турски граждани, както е договорено.

Ердоган посочи, че Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма и помага на ЕС, като възпира достъпа на терористи до неговата територия. Той отчете, че в момента на турска територия се намират над 3 милиона бежанци, които през тази година ще станат 4 милиона.

Затова турският президент настоява ЕС да изплати втория транш от обещаните и договорени 3 млрд. евро. По думите му тези средства ще улеснят живота на бежанците.

Ердоган подчерта, че Турция е демократична и правова държава и това е доказано с вота на турските избиратели. Той поиска сътрудничество с ЕС в Сирия и Ирак.

Жан-Клод Юнкер: Аз съм гарант, че преговорите с Турция ще продължат

„Искам Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Трябва да поддържаме честен диалог. Вярвам, че ЕС и Турция правят голяма грешка, когато описват различията, които ни разделят, но никога не описваме общите неща, които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме общи интереси“, каза президентът Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той лично пое ангажимент, че преговорите за присъединяване на Турция към ЕС ще продължат.

Юнкер смята, че споразумението между ЕС и Турция за имигрантите е много успешно и този успех се дължи на Анкара, която е показала солидарност.

„Това показва, че Турция може да бъде солидарна с ЕС. За това трябва да ѝ благодарим много“, каза председателят на ЕК.

Той успокои Ердоган, че не трябва да се притеснява за отпускането на 3 милиарда евро за бежанците. „Ангажиментът на ЕС ще бъде спазен“, обеща Юнкер.

„Аз съм гарант, че преговорите с Турция ще продължат. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри своите отношения с държавите-членки на ЕС. Ще говоря за Кипър и Гърция. Това е абсолютно необходимо, ако искаме подобряване на отношенията“, каза Юнкер.

Той припомни, че ЕС е осъдил опита за преврат от 15 юли 2016 г., но все пак изрази своята загриженост заради арестите на граждани и журналисти, като поиска проблемът със задържаните от турските власти двама гръцки войници да бъде разрешен до Великден.

„Не искам да оставате с неясни послания от нас. Тази среща беше добра и полезна. Имахме възможността да говорим съвсем открито. Има ли сме доста срещи на тема ЕС-Турция и изводът винаги е, че ЕС и Турция трябва да вървят ръка за ръка заедно напред”, категоричен е Юнкер.

Срещата на върха ЕС-Турция започна с работната вечеря в  резиденция „Евксиноград”. Изявления след нея дадоха президентът на Европейския съвет Доналд Туск, президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър-председателят на България Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. 

 Vesti.bg

Добавете Вашия коментар

TOP