Илко Стоянов, зам.-кмет на Община Петрич: Тази година Общината е превела на МБАЛ „Рокфелер” 1 447 903 лева

07 Декември 2016 | 15:04
0 коментара
Общество
Илко Стоянов, зам.-кмет на Община Петрич: Тази година Общината е превела на МБАЛ  Рокфелер” 1 447 903 лева

Тази година Община Петрич е превела на МБАЛ „Рокфелер” 1 447 903 лева. Това обяви днес на пресконференция Илко Стоянов, зам.-кметът по „Финанси, Бюджет и общинска собственост“ към община Петрич

По думите му въпреки тези извънредни разходи общинското ръководство успешно е успяло да се справи с Бюджет 2016.

„Основното на което заложихме бе оптимизация и подобряване качеството на работа, увеличихме събираемостта на местните данъци и такси. в сравнение с последните 10 години имаме рекордно високи приходи от местни данъци и такси. За първи път имаме приходи от добив на дърва от частни горски имоти – около 40 хиляди лева”, каза още Стоянов.

Той добави, че през 2016 година събраните наеми от пасища са три пъти повече от 2015 година. „Отделно от това предприехме стъпки и сме една от първите общини в областта, която сключи споразумение за взаимодействие във връзка с осигуряване на достъп до електронни административни услуги между НАП и Община Петрич чрез така наречения ПИК код, което ще бъде едно улеснение за гражданите”, каза още Стоянов.

Той коментира, че общината е в процес на разработка за създаването на електронен сайт за проверка на задължения и плащания чрез виртуален пост терминал с дебитни и кредитни карти.

„В процес сме на актуализация по нормативните уредби. Предстой приемане на наредба за определяне размера на местните данъци и такси, наредба за администриране на местните такси и цените на услугите на територията на Община Петрич, които не са пипани с много, много години”, подчерта Стоянов.

Стоянов каза още, че през 2016 година са успели да решат проблема с незаконно включените в захранването наематели на борсата в Кърналово, като вече е поставен и контролен електромер.

 „Започнато е актуализация на договорите за наем чрез съответните тръжни процедури. Естествено това доведе до повишаване събираемостта от борсата и то двойно. През 2015 година имаше 65 хиляди лева, а сега имаме около 110 хиляди лева”, коментира Стоянов и допълни: "В процес сме на изграждане на електронни услуги за улеснение на гражданите, които ще им позволят да извършват различни дейности по електронен път". 

По думите му това е нещо към което се стремят всички общини в България.

„Естествено това иска време, но ние сме започнали с първите стъпки и може би догодина вече ще може гражданите да извършват първите услуги”, каза още Стоянов.

Според него такава система ще осигури прозрачност и контрол на съответните услуги.

„По отношение на проектите, по които сме кандидатствали то мога да кажа, че Община Петрич е направила това по всички възможни. По програмата за Трансгранично сътрудничество за Община Петрич се предвижда 1 435 698 евро. Това са всички проекти, по които сме подали съответните предложения и се надявам, че ще бъдем одобрени поне за няколко. Най-много все пак ни се иска да бъдем одобрени за изграждането на музей, който ще бъде тематично свързан с парка на Община Петрич, чието изграждането предстои по Оперативна програма „Региони в растеж””, заяви заместник-кметът.

Илко Стоянов отбеляза, че музеят е изключително важен за Община Петрич и ще бъде свързан с историята и културата на общината.

„Хубавото е, че на този етап вече минахме първата фаза и сме одобрени, и продължаваме натам. Отделно от това сме кандидатствали по всички възможни социални проекти. По този начин Община Петрич осигури временна заетост и работни места за над 200 човека”, уточни Стоянов и допълни, че и по различни други програми е била осигурена работа за петричани.

„В момента Община Петрич кандидатства по схемата за обучение и заетост на младите хора по която ще бъдат назначени 10 лица, а също така подготвяме проектно предложение за развитие на социалното предприемачество и по този начин ще осигурим работа за още 10 души”, подчерта Стоянов. 

"За 2016 година Община Петрич има изготвени и внесени пет проектни предложения по Програмата ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция – България 2014-2020” на обща стойност : 5 839 689,49 евро, в рамките на които за бюджета на общината като партньор се предвиждат 1 435 698,81 евро. През тази година е подписан също договорът с МЗХ и Държавен фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект „Помощ за подготвителни дейности“ на мярка „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони. Общата стойност на проекта: 57 054,90 лева. През годината е реализиран  проект за подкрепа за независим живот и преодоляване на социалната изолация на хора с увреждания и самотно живеещи възрастни хора чрез осигуряване на комплексни грижи чрез Център за почасови услуги. По него са обхванати 92-ма потребители. От проект "Осигуряване на топъл обяд в Община Петрич" се ползват 70 души. По програма "Обучение и заетост на младите хора" в Община Петрич бяха назначени 103-ма младежи на възраст до 29 години", обобщи Илко Стоянов.

Добавете Вашия коментар

TOP