Игуменът на Рилския манастир благослови листата на КОД за евровота

24 Април 2014 | 10:05
0 коментара
Общество
Игуменът на Рилския манастир благослови листата на КОД за евровота

Игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий благослови кандидатите за евродепутати на коалиция КОД.

Водач на листата на коалицията е лидерът на НДСВ д-р Антония Първанова, на второ и трето място са председателите на „Обединена България” Илиана Раева и на Социалдемократическата партия - Тодор Барболов. 

В параклиса на Рилския манастир за всичките 17 кандидати на КОД бе обслужена специална литургия.

След това първите 6 от листата- Антония Първанова, Илиана Раева, Тодор Барболов, Ростислава Димитрова, Николай Величков и Жаклин Златанова, се срещнаха с игумена на манастира, за да получат лично неговата благословия, както и да чуят съветите му за благополучие на коалицията в предстоящите избори.

Антония Първанова сподели, че игуменът ги е посъветвал да се предпазят от личните интереси и изкушението, да са изпълнени с вяра и патриотизъм, защото "смирението на личните амбиции отваря пътя към благосъстоянието на цялата нация".

Илиана Раева пък добави, че новата коалиция има за цел да защитава българските, а не партийните интереси в Европарламента. Тя каза, че смята да се бори за мястото си на евродепутат със спортен дух и няма намерение да използва непорочни политически практики, като подчерта, че КОД не се притеснява от антиреклама, черен пиар и лъжи.

Първанова допълни, че коалицията е решила да освети листата си, защото вярва, че в днешно време хората, и особено политиците, трябва да са по-смирени. Тя каза, че са решили това да се случи точно в Рилския манастир, защото смятат, че така показват уважението си към традициите, вярата и българщината.

"В много объркани времена живеем, където хората много се озлобиха и ние, политиците, също имаме вина за това. Трябва много дълбоко да се замислим дали искаме да оцелеем ние - като общество и като народ, и кои са нещата, които са важни за нас, като приоритет, за да се случи това оцеляване. Защото в момента от това противопоставяне, междуличностни конфликти и скандали не остава време да кажем кое е важно за народа ни и страната ни.”, заяви Първанова.

От КОД обясниха, че целта, която си поставят на предстоящите евроизбори, е младите хора на България да влязат в управлението на страната, макар и косвено. Това е и причината от коалицията да имат толкова много млади хора в листата си - средната възраст на 17-те им кандидати за евродепутати е 37 години.

„Според нас младите трябва да придобият по-голямо самочувствие, както и да тренират на всички нива в управлението на страната ни, за да може да се свободи страната и народа ни от статуквото на старите партии, олигархични връзки, зависимост и така нататък. На това сме заложили и може би имаме най-младата листа", казаха от коалицията.

Междувременно стана ясно, че коалиция КОД ще бъде №17 в бюлетината на изборите за Европейски парламент: „17 е бройката на българските евродепутати, това е прекрасен номер. 17 = 8 – знакът на безкрайността и дано това ни донесе късмет”, коментира Антония Първанова.

Игуменът на Рилския манастир благослови листата на КОД за евровота

Добавете Вашия коментар

TOP