Художник реди Седемте Рилски Езера в изложба

30 Април 2020 | 17:22
0 коментара
Култура

Художникът Павел Митков изложи своя проект "Седемте рилски езера - Духовният символ на България" в галерията си в центъра на София, пише в. "Телеграф".

Седемте езера бяха нарисувани по време на Страстната седмица на Великденските празници. В продължение на 1 седмица, творецът нарисува всички 7 езера при пълен пост. „Рисувам ги по надморската височина, като се изкачвате от Долното до Сълзата. Седемте Рилски езера са една енергийна система, отговарят на седемте чакри на човека и на седемте дни от седмицата“, разказа пред „Телеграф“ творецът.

Енергия

По думите му, Седемте Рилски езера не бива да се разделят едно от друго, въпреки че е имал запитвания за закупуване на отделни картини. Идеята му е да останат обаче заедно, затова и е решил да ги запази за себе си и да ги изложи в своята галерия на столичната улица „Съборна“,като те да останат като постоянна експозиция. „Докато рисувах езерата имах усещането, че някои от картините буквално изчерпва цялата ми енергия, но после тя като, че ли от някъде идваше обратно пречистена и още по-силна. Най-трудното езеро за рисуване за мен беше - Трилистника, а най-вдъхновяващо – Близнака“, споделя за работния процес художникът.

Бои

Освен много енергия, проектът е погълнал и много материали - над 500 тубички с бои,злато, сребро във вид на шлак метал. По думите на автора, колекцията от картини и тяхното създаване са вдъхновили много хора, като направиха празникът им на Великден още по-вълнуващ и одухотворен.

Добавете Вашия коментар

TOP