Христо Григоров: Издирваме двама безумни сноубордисти, заради които се рискува и животът на планинските спасители в Банско в тази тежка зимна ситуация

08 Март 2015 | 15:53
0 коментара
Общество

Отново ставаме свидетели на неразумно каране по ски пистите, несъобразяване с указанията и с метеорологичните условия, което поставя на сериозно изпитание животът на планинските спасители от Банско. Това каза за ‘‘Фокус’’ председателят на Български червен кръст Христо Григоров.

Той обясни, че група от 17 български сноубордисти тръгват по пистите в подножието на хижа Яворов, като карат екстремно в дълбокия сняг, който е около 1,6 м, след което се активизира лавина и групата е затрупана.

„Две момчета от групата все още не могат да бъдат намерени. В момента се опитваме да ги намерим и да ги извадим. Над тях виси опасност и от нова лавина. Това безумие трябва да спре, защото се създават излишни човешки жертви”, коментира Григоров.
„Също млад мъж е попаднал в един дол, тъй като е карал екстремно ски. Както казах, има сняг около 1,6 м и в момента се спускат въжета, за да може човекът да се извади, защото е рисковано и за живота на планинските спасители”, подчерта Григоров.
„Отново и отново поставяме въпроса да не се кара екстремно в това време. При положение, че снегът е толкова много, това е самоубийство. Лошото е, че се поставя под изпитание и животът на планинските спасители, защото те трябва да навлязат в този регион, за да извадят тези безумци, а лавината е над тях. Безумието на сноубордистите рискува живота и на планинските спасители в тази изключително тежка ситуация”, каза още Христо Григоров.

Добавете Вашия коментар

TOP