Христина Шопова, зам.-кмет на общ. Благоевград: 12 февруари е една много свещена дата за Горна Джумая, тя е символ на устрема към свободата след вековното робство

12 Февруари 2018 | 21:10
1 коментара
Общество

Заместник-кметът на Община Благоевград по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова в интервю за „Фокус“ по повод 140-годишнина от Първото освобождение на Горна Джумая.

Фокус: Г-жо Шопова, какво е за Вас датата 12 февруари?

Христина Шопова: 12 февруари е една много свещена дата за Горна Джумая, днес Благоевград. Тя символизира истинското освобождение на града и устремът на много хора, които са дали живота си, за да може Горна Джумая да се докосне до свободата след пет века турско робство.

Фокус: Днес оценяваме ли саможертвата, която се направили и горноджумайци, но и целият български народ?

Христина Шопова: Надявам се, че хората днес да оценяват саможертвата, която са направили нашите герои, за да се стигне до свободата на България. Наш дълг е да предаваме на поколенията спомена за събитията в родната история. Много се зарадвах, от ретроспекцията, която направиха децата на Благоевград за историята на града по време на церемонията за отбелязването на годишнината. Всеки град има важни моменти от миналото, които трябва да се знаят както от възрастните, така и от децата. За съжаление през годините се получи така, че много от децата не знаеха важни моменти от историята, но сега виждам, че нещата се променят. В училищата, но и в домовете много се работи по въпроса, което е важно, за да може да съхраняваме спомена, но и за да бъдем отговорни както към миналото, така и към това да има по-добро бъдеще за нашите деца.

Фокус: Знаем, че за Благоевград историята е изключително важна. В тази връзка защо общината работи толкова за нейното популяризиране, но и за патриотичното възпитание на децата?

Христина Шопова: За цялото ръководство на Община Благоевград историята е изключително важна, затова се стремим да възпитаваме децата в дух на родолюбие и патриотизъм. Ако не предадем на децата спомена за славното ни минало, то все едно нищо не сме направили. Това е нашата отговорност – да знаят, да помнят и най-вече да се гордеят с това кои са. Децата ни трябва да знаят, че в този град са израснали герои, но най-важното е да помнят, че свободата на Благоевград е била изстрадана от много хора. Днес е лесно да се говори за свободата, защото сме свободни, но не трябва да приемаме това за даденост. Виждаме какво става в цял свят, затова трябва да сме отговорни към това което ни се случва и ревностно да пазим града и традициите си, за да може да не бъдем затрити като народ.

 

Добавени коментари

!!! публикува:
13 Февруари 2018 | 08:46
ЕБА СИ И ВЕЩИЦАТА-ГРОЗНА!!!

Добавете Вашия коментар

TOP