Хотелиерите в Банско отчитат изключително слаб летен сезон, категорични са: Концесионерът на ски зоната трябва да намали цените, да са по джоба на българина

09 Октомври 2020 | 16:39
1 коментара
Бизнес

Световната криза, породена от коронавируса, си каза думата. Хотелиерите в Банско отчитат летния сезон като изключително слаб, без аналог в годините назад. В пъти по-слаби обороти, в пъти по- слаби приходи.

„Летният сезон спрямо миналите години е много зле. Но сякаш миналите години са истории от една стара книга. Сега пишем нова история на туризма и тя започва от 15 март. В  тази книга пишем, че тази криза е нещо, което няма аналог, няма какво от учебник да извадим, няма откъде да видим как да работим. Финансовите показатели за лятото спрямо миналите години са много зле. Намалението на оборотите и приходите са в пъти по-ниски. Това се усеща в туризма, особено в нашия регион. Хубавото е, че има едни ярки слънца, които са около Баня, Добринище, Огняново, където има къщи за гости, и има позитив в тях”, коментира председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. Той нарече периода на пандемия „ледена епоха за туризма“, като уточни, че това е криза за всички и предизвикателство за истинските професионалисти.

От бранша споделят, че август месец е бил по-силен от юли, но със сигурност по-слаб от предходните години. Раздвижването се дължи на българските туристи и на усилията, които  хотелиерският и ресторантьорският бизнес са положили за опазване здравето на хората.

„Няма нито един хотел или ресторант, който да е затворен заради Ковид, което не може да се каже за другите сектори. На нас ни стана ясно, че ако не спазваме личната хигиена, на първо място, и всички останали мерки, няма да работим. Това ни стимулира да спазваме всички предписания. Тези неща за нас стават ежедневие“, пояснява Бистрин.

Цени, смъкнати до нива отпреди няколко години, пренасочване на фокуса на работа, това са само част от мерките, които хотелиерите в Банско са  предприели, за да оцелеят. Обектите за пръв път излизат с обедно меню и услуга „доставка по домовете”.

„Търсим начин да се уплътни работното място и да запазим работните места. Сегментите, които са неизползвани в цялата ниша на туризма, се стремим да ги използваме максимално и да се обърнем изцяло към българите. Аз лично съм оптимист за бъдещето, защото Банско е разпознаваемо. Оптимист съм в това, че животът е по-силен от всичко, и съм оптимист в това, че българинът ще дойде в Банско. Оттам насетне обаче ръкавицата е в нас и ние трябва да направим всичко, за да го задържим“, коментира още Бистрин, който е от първите хотелиери и ресторантьори в Банско. 

На прага на зимния сезон обаче броят на резервациите в курорта за Нова година са почти нулеви. Този факт е доста притеснителен, тъй като традиционно в този период от годината те вече са в разгара си, а сега резервациите са малко, някои хотели дори нямат. От бранша обясняват това със създадена към момента несигурност, тъй като човек не знае, ако резервира в даден обект, дали утре няма да му бъде наложена карантина и той да бъде затворен.  Затова според бранша и туристите са предпазливи.

Към момента неработещите хотели все още не са започнали да се подготвят за зимния сезон, а от бранша очакват и не всички да отворят врати тази зима. Прогнозите са, че бъдещето е на по-малките хотели и къщите за гости. Те са привлекателни и като услуга, и като цени, и като разходи. От бранша поясниха, че за да работи един голям хотел през зимата, е необходимо да има постоянно заети минимум 35% от капацитета му, за да може да покрива заплатите на персонала и другите си разходи. Предвид сегашната ситуация и повторното затягане на мерките в много държави в Европа, което ограничава и пътуванията зад граница, очакванията за бъдещето са този процент да не може да бъде достигнат. Не се изключва и сценарият много хотели да отворят и скоро след това да затворят. Възможен е вариантът някои обекти да работят допоследно, дори и на загуба, но според бранша това могат да си позволят само хотели от големи вериги.

Как ще тръгне сезонът в Банско е много трудно да се прогнозира. От бранша са категорични, че концесионерът също трябва да помисли в тази посока предвид факта, че и зимата ще се разчита изцяло на българския турист, а зимните спортове не са по джоба на много нашенци. Според тях едно намаляване на цените би довело доста българи в Банско. Разговори с концесионера в тази посока все още не са провеждани, но според хотелиерите в Банско те са наложителни.  в.Струма/ЯНА ЙОРДАНОВА

Добавени коментари

Аз съм бурята! публикува:
09 Октомври 2020 | 19:45
СМЕХ! И да искате, няма да дойдат туристи при вас! Защо!? Защото социализЪмът ви дойде в повече, пиленца! Защото си избрахте комунета за ръководители! Защото още отричате пандемията и вируса! Защото сте селски пръчки! Защото наркомафията ви управлява! Защото просто нямате качествен пиар! Още да изброявам ли? Мдааа

Добавете Вашия коментар

TOP