В 23 области на страната е в сила жълт код за дъжд и вятър. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, за които важи жълтата степен на опасност са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. 

От НИМХ предупреждават, че ще духа силен запад-северозападен вятър със скорост 14-19 м/сек. Очаква се вечерта да отслабне. 

Днес главно в източните и южните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, но от северозапад облачността ще се разкъсва и намалява.

Ще е чувствително по-хладно, с преобладаващи максимални температури между 20° и 25°, за София - около 20°. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Евгения Егова от НИМХ. 

С преминаването на студения атмосферен фронт налягането бързо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието

ще е предимно облачно, с превалявания от дъжд. Поривите на вятъра ще достигнат до 15-20 м/сек. Температурите ще се понижават и максималните ще са 20-23°. Температурата на морската вода е 23-25°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините

ще преобладава облачно време. Краткотрайни валежи ще има на места, главно в планините в Източна България и Рило-Родопската област. В крайните южни планински райони валежите ще са по-интензивни. 

След обяд над Западна Стара планина облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра – около 7°.

По-хладното време ще продължи и през следващата седмица.

От понеделник ще започне леко затопляне, но в Западна България отново се очакват валежи и гръмотевични бури. Във вторник и сряда над страната ни ще премине средиземноморски циклон, който ще донесе значителни валежи.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg