Google планира да пусне на пазара собственa марка телефони

28 Юни 2016 | 07:06
0 коментара
Общество
Google планира да пусне на пазара собственa марка телефони

Google ще произвежда собствена марка телефони, съобщава The Telegraph, цитиран от expert.bg. Не е тайна, че Google има амбиции да атакува пазара на смартфони. Пускането на телефон с тяхна собствена марка ще постави технологичния гигант в пряка конкуренция с лидера на пазара Apple.Всъщност Google вече е на пазара на "умните" телефони, но индиректно, чрез разработената от тях операционна система Android, която се ползва от 4 от всеки 5 телефона по света. Освен това предоставя лиценз за изработка на телефони с марката Google Nexus, на партньорските компании LG и Huawei.

Към момента компанията не се е ангажирала със самото производство на телефоните, а се концентрира върху разработката на свободен софтуер за телефонните устройства.

Скоро това може да се промени. Новото устройство ще се появи на пазара до края на тази година и ще позволи на компанията да контролира използването на тяхната операционна система, както и предлагането на допълнителните услуги като Google търсачка, Google Play store и всички останали приложения, които са включени по подразбиране в софтуера. 

Въпреки че в публичното пространство Google си остават най-известни с разработката на софтуер, компанията е предприела крачки за разширяване на дейността си и в посока на хардуерните разработки. Това стана ясно, след като по-рано тази година беше нает бившият президент на Motorola –Рик Остерлох, който оглави новия отдел за разработка на хардуер, както и пускането на пазара на таблет с марка Nexus, лаптоп Google Chromebook и други подобни джаджи.

„Компанията няма да спре да инвестира усилия и средства в телефони, но планът засега е да продължим да работим с външни производители. Освен това, няма да прекратяваме партньорските отношения с производителите на смартфоните с марка Nexus. Tази година те ще се правят от тайванската компания HTC”, казва изпълнителният директор Сундар Пичай.

Добавете Вашия коментар

TOP