Глобиха с 2000 лв. фирма за нает на работа македонец

18 Май 2018 | 10:43
0 коментара
Криминално

Петричка фирма бе глобена с 2000 лева, тъй като наела на работа македонския гражданин Е. Алчевски. Решението е на Районен съд-Петрич, то може да се обжалва в 14-дневен срок пред Административен съд-Благоевград.

Магистратите потвърдиха Наказателното постановление от 23.10.2017 г., издадено от Дирекция „Инспекция по труда“ в Благоевград.

Трудови инспектори извършили две проверки на въпросната фирма. Установено е, че македонецът Алчевски, гражданин на трета държава – Република Македония, сключил трудов договор за изпълнение на длъжността „Шофьор товарен автомобил“. Видно от полицейската справка, той е бил с разрешен статут на продължително пребиваващ чужденец в страната ни. Предоставена е и платежна ведомост на търговеца за периода от октомври 2016 г. до юни 2017 г., в която фигурира начислено трудово възнаграждение на този работник.

С личния си подпис македонецът е удостоверил, че е получил начисленото му и дължимо отработено от него трудово възнаграждение за съответните календарни месеци. От извършените при проверките констатации е установено, че от 28.09.2016 г. на Алчевски е предоставен достъп до пазара на труда в България. Заради това е съставен Акт за установяване на административно нарушение.

Причината е, че със статута си на продължително пребиваващ чужденец в страната ни като гражданин на трета държава македонецът не е имал право на достъп до родния пазар на труда. Затова на фирмата, която го наела на работа, е наложена имуществена санкция от 2000 лева.

Добавете Вашия коментар

TOP