Гешев: Задържано е ръководството, включително и председателят на ДАБЧ

29 Октомври 2018 | 16:35
0 коментара
Общество

 Задържано е част от ръководството, в това число и председателят и главният секретар на Държавна агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/. Това заяви Иван Гешев, зам.-главен прокурор, който заедно с Антон Славчев, зам.-председател на КПКОНПИ направиха кратко изявление по повод хода на разследването в ДАБЧ.

Гешев уточни, че разследването продължава и в момента. Подробности ще бъдат дадени най-рано утре 31 октомври. Води се наказателно досъдебно производство на спецпрокуратурата, съвместно с КПКОНПИ Става дума за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни и документни измами и подкупи, подчерта Гешев. Според него се разследват 20-ина души.

Припомняме, че тази сутрин Специализираната прокуратура влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по подозрения за корупция. Председателят на агенцията Петър Харалампиев, за който вече официално е заявено, че е задържан, е разследван за продажба на неистински документи за български произход на граждани главно на Украйна и Молдова за сумата от 5 хил. евро броя.

Още в 7.44 часа сутринта, пресцентърът на прокуратурата информира, че следователи от СО-СП на Специализирана прокуратура извършват процесуално следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321,301,308,282 НК. Разследването е свързано с дейността на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) с председател Петър Харалампиев. Разследването е започнало по сигнал, получен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно имущество, преди около четири месеца.

На място в централния офис на агенцията, който се намира в сградата на президентството, влязоха разследващи следователи, служители на Комисията за противодействие на корупцията, пристигна екип и на Криминалистична лаборатория.

Според Наказателния кодекс чл. 321 се отнася за образуване и ръководене на организирана престъпна група, наказва се с лишаване от свобода от три до десет години; чл. 301 - за подкуп, което се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева; чл. 308 - документни престъпления (подправка на документ се наказва с лишаване от свобода до три години) и чл. 282 - престъпления по служба (лишаване от свобода до пет години или пробация).

В групата, освен представители на Агенцията за българите в чужбина имало и посредници, които намирали хора, желаещи да получат българско гражданство, без обаче да имат български корени. По информация на БНР именно заради тези посредници освен в София, били обиските в Плевен и Кюстендил. Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистински документи за българския им произход. Така, без да имат право на това, те са получавали българско гражданство и свободно движение на територията на целия Европейски съюз. Тепърва ще се изчислява каква е генерираната печалба, както и колко граждани на Украйна, Македония и Молдова неправомерно са получили българско гражданство.

Петър Харалампиев пое ръководството на агенцията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г., той бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“./БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP