Гешев: На Божков са повдигнати 7 обвинения, обявен е за общодържавно и международно издирване

29 януари 2020 | 17:34
0 коментара
Гешев: На Божков са повдигнати 7 обвинения, обявен е за общодържавно и международно издирване

Към този момент Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения.

Те са за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и още две деяния. Отделно той е обявен за общодържавно и международно издирване, тъй като същият е напуснал границите на страната.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев, който коментира днешната акция в офисите на бизнесмена Васил Божков, Националната лотария и Държавната комисия по хазарта, предаде репортер на Novini.bg.

 "Не съм наблюдаващ прокурор и нямам разрешение да коментирам подробности. Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд. Факт е, че е извън страната, но не съм сигурен точно къде се намира. Арабаджиеви обясняваха, че има задръстване на границата. Цветан Василев също обясняваше, че много иска да се върне, но няма как. Всеки обвиняем има право да се защитава както намери за добре. Тези лица, които се укриваха извън страната, като Митьо Очите, Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков, те всички бяха издирени и в момента са подсъдими пред българския съд. Сигурен съм, че наблюдаващите прокурори ще съберат всички доказателства и ще изправят Васил Божков пред съда. Той е поредният олигарх, който бяга от България, но ще направим всичко и ще го върнем в България. Факт е, че е извън страната. Не знам къде е, но съм сигурен, че ще си го приберем", каза още той.

"В личен план искам да ви кажа нещо - крайно време е този криминален преход да свърши. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави. Ще продължи да го прави и за всички лица, които нарушват законите и реда в държавата. Прокуратурата ще направи всичко възможно, да свърши работата, която не е свършена в предишните години. Ние не преследваме богатите. Ние  спазваме закона. Не може да  дължиш на държавата над 400 млн. лева данъци и да казваш, че си репресиран, защото предполагам, че това ще каже Божков. Всеки български гражданин има освен права и задължения. Не може задълженията да важат само за хората с по-скромни възможности. Тези 400 млн. лева означават по 100 лева отгоре за всяка пенсия. Време е всеки да си плати цената за това, което прави. Независимо коя партия стои зад него, независимо колко милиарда има, независимо кои чужди интереси стоят зад него. Ние искаме да се спазва закона. Всеки гражданин трябва да реши какво иска - да се спазва закона и да има ред или нещата да си продължат по старому", обяви Иван Гешев. 

"По закона за МВР са задържани над 16 лица, но не мога да коментирам дали всички са от Комисията по хазарта. Председателят на комисията Александър Георгиев, доколкото ми е известно, е с мярка за задържане до 24 часа по Закона за МВР", разкри още Гешев.

Гешев коментира и отношенията на прокуратурата с президетентската институция. "Днешното съобщение е достатъчно подробно. Не сме спрели коренспонденцията с Президентството. Спрели сме всички контакти с изключение на официалната писмена кореспонденция. Публикуваните вчера материали не са СРС-та. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Ние трябва да спазваме закона. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказтелство, за всяко едно лице, независимо на каква позиция е в държавата. Видяхте, че и действащ министър е в ареста и са му повдигнати обвинения. Факт е, че много хора не харесват и се оплакват от работата на прокуратурата. Това показва, че прокуратурата си върши работата, защото работата на прокуратурата не е да я харесват , а да реализира наказателна отговорност, когато са налице достатъчно доказателства. Всичкото това недоволство към прокуратурата е индикация, че сме на прав път. Главният прокурор няма врагове и не влиза в лични битки", категоричен бе Иван Гешев. 

Novini.bg припомня, че днес Прокуратурата и МВР влязоха в офиса на Божков на ул. "Московска" в София, Национална лотария и Държавната комисия по хазарта. На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

Васил Божков години наред плаща по-ниски държавни такси и така спестява стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Цветомир Найденов: Проблемът с неплащането на данъци на Васил Божков е най-малкият му проблем

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

АДФИ: Две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лева, проверките продължават, сумата се очертава да бъде много по-голяма!

Малко след като скандалът се разрасна от АДФИ съобщиха, че сумата, която не е събрана от отделните организатори на хазартни игри, е значително голяма, а лидерът на НФСБ Валери Симеонов дори поиска да бъдат направени промени в Закона за хазарта. Те минаха на първо четене в Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, а преди това получиха и подкрепата на премиера Бойко Борисов.


Добавете Вашия коментар!