ГЕРБ са основните губещи от протестите, ерозира доверието към тях

19 Август 2020 | 08:44
0 коментара
Политика

Има сериозна динамика в обществените нагласи. От тези 40-дневни протести губещи са основно ГЕРБ, които са стопили разликата с БСП, а печеливши са партията на Слави Трифонов и Демократична България. Това заключение направи в студиото на Нова ТВ политологът Стойчо Стойчев, който представи изследването на „Тренд“ за обществените нагласи през последния месец, по поръчка на „24 часа“.

Той очерта няколко сериозни тенденции в резултат на гражданските протести:
- Ерозия към основната управляваща партия;
- БСП не се разпознава като алтернатива;
- „Има такъв народ“ на и Демократична България бележат ръст на обществена подкрепа;
- Партията на Манолова и ОП с шанс да влязат в парламента, като към момента се намират на границата.

При тази моментна картина на обществените нагласи 5 плюс 2 са партиите, които могат да влязат в следващия парламент, посочи Стойчев. Той не изключи да се случи конфигурация, която да не може да формира мнозинство в парламента.

Възможни са различни варианти на колаборации между партиите, които ще влязат в следващия парламент. Но за да има мнозинство, това може да се формира от поне три политически субекта, смята политологът. Какви обаче ще са те – предстои да видим.

Стойчев не се ангажира да прави прогнози за бъдещето участие на „Воля“ и на партията на Цветанов.

За сега и двете формации са под чертата, не е сигурно дали ще прескочат 1% бариера. „Воля“ от доста време губят парламентарен потенциал, а г-н Цветанов сега стартира. Макар да не тръгва по най-блестящия начин, е добре да видим кои са хората около него. Има още много време, за да видим какво ще се случи, посочи той.

Стойчо Стойчев коментира и продължаващите вече повече от 40 дни граждански протести. Той посочи, че 60% подкрепят протестите. Видимо втвърдяване има сред симпатизантите на ГЕРБ, които открито изразяват не подкрепа на протестите, за разлика от привържениците на останалите политически формации.

Повече от хората са скептични, че ще има оставка на кабинета и само 35% мислят, че протестите могат да свалят правителството.

Що се отнася до това дали са необходими предсрочни парламентарни избори – опцията „не са необходими“ през последните седмици се е обърнала и вече 46% от анкетираните казват, че те са необходими.

Добавете Вашия коментар

TOP