ГЕРБ с тотален контрол върху ключовите министерства

04 Ноември 2014 | 21:49
0 коментара
Политика

След продължителните и инфарктни преговори, в които, както плъзна версията, Реформаторите дори извивали ръцете на ГЕРБ за ключови министерства, резултатът е тъкмо обратен. Министрите от партията на Борисов ще имат тотален контрол върху всички структуроопределящи ведомства, акумулиращи еврофондовете и мащабните обществени поръчки.От общо 18 министерства, 11 са за ГЕРБ в определената вече структура на кабинета. Министерството на финансите, както се твърди, поема от Владислав Горанов, а на енергетиката от Делян Добрев. Регионалното развитие, към което ГЕРБ не допусна ничии претенции, очаквано отново е в ръцете на Лиляна Павлова. Транспортът ще бъде управляван от Ивайло Московски, а туризмът от Иво Маринов или Божидар Димитров, според тръгнала тази вечер версия. А според друга то се пази за човек на Патриотичен фронт, ако те все пак в последния момент решат да участват във властта.Земеделието пък е поверено на Десислава Танева. 

Като вицепремиер Томислав Дончев е натоварен освен с усвояването на еврофондовете и с цялостното ръководство на икономическия сектор. 

Вторият вицепремиер от ГЕРБ, според съвпадащи версии, ще е бившият началник на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова, въпреки че тя до момента отрича. На нея щели да бъдат поверени държавната администрация и електронното правителство.

Ангажиментът, че Цветан Цветанов няма да е шеф на МВР е спазен, но възловото ведомство поема заместникът му Веселин Вучков. Претенциите на реформаторите и ген. Атанас Атанасов към силовото ведомство вероятно ще бъдат компенсирани като той бъде избран за шеф на парламентарната комисия по сигурност.

Министерството на околната среда, към което също текат доста европари, поема Ивелина Василева. 

Неизвестност тегне засега дали Ивайло Калфин от АБВ ще приеме да е социален министър. Тази нощ от партията на Първанов ще умуват върху офертата, но трябва да дадат отговор най-късно утре, преди президентът да връчи мандат за съставяне на правителство. 

За ГЕРБ са и имиджовите министерства на културата и спорта, които щели да бъдат поверени съответно на Вежди Рашидов и Красен Кралев. 

За ГЕРБ е и пост №1 премиерският - Бойко Борисов, комуто ще принадлежи естествено последната дума за всичко каквото решава нелеко сглобеният двучленен кабинет. Това бе признато днес директно и от Реформаторите. РБ никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да посочи кандидат за премиер, заяви Радан Кънев на брифинга след преговорите. Днес ГЕРБ посочиха своя лидер и получиха подкрепата на РБ. Това е най-стабилният вариант за консолидация на мнозинство в това Народно събрание, поясни Кънев.

Добавете Вашия коментар

TOP