ГЕРБ предлагат: Партиите без субсидии при извънредното положение

03 Април 2020 | 13:33
0 коментара
Бизнес

ГЕРБ предлага партиите да не получават държавни субсидии за периода на извънредното положение. Такива поправки между първо и второ четене ще внесат от ГЕРБ в закона за извънредните мерки. Темата е била обсъждана на заседание на Изпълнителната комисия на партията по-рано днес. 

Междувременно в момента промените в закона се гледат на първо четене в правна комсиия, а следобед и в пленарна зала. Покрай тях обаче ГЕРБ ще внесат още един текст, а именно за замразяване и на субисидиите.

В момента всяка партия в НС, а и тези който са получили над 1 % на последните избори получават по 8 лева на глас. Сумата бе увеличена миналата година с гласуването на поправки в закона за партиите. Преди това партиите получаваха по 1 лев субсидия., след като дълги години взимаха по 11 лева на глас.

По-рано през деня стана ясно, че замразяване ще има и за депутатските заплати.

От ГЕРБ съобщиха, че двете решения са били обсъждани именно на заседание на Изпълнителната комисия.

Наред с това обаче от Изпълнителната комисия препоръчва на депутатите от ГЕРБ да приемат решение за превеждане на половината от месечните си възнаграждания по специално разкрита сметка отново за периода на извънредното положение.

Събраната сума ще бъде използвана за подпомагане на различни мерки за органичаване на разпространението на вируса и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата. Средствата в специално разкритата сметка ще бъдат разходвани само след решение на ИК.

 Също така комисията призовава всички кметове на общини, кметства, заместник-кметове на общини и райони, общински съветници, председатели на общински съвети, областни и заместник-областни управители, министри, заместник-министри, евродепутати, членове на ГЕРБ, или избрани от листите на партията да даряват и подпомагат различни дейности в борбата срещу коронавируса.

Добавете Вашия коментар

TOP