ГЕРБ и ОП искат първия ден на болничния да е за сметка на работника

14 Ноември 2019 | 16:49
0 коментара
Политика

Управляващата коалиция иска първия ден от болничния да бъде за сметка на работещия от 2020 година. Коалицията внася и предложение за 250 лв. минимална пенсия преди второ четене на бюджета.

До тези решения са стигнали от ГЕРБ и „Обединени патриоти” на заседание на коалиционния съвет по-рано днес. Работодателите ще плащат само втория и трети ден болничен, а първият ще остане за сметка на болния, уточни депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. От своя страна Красимир Каракачанов посочи, че 18 млн. дни са болничнитe и често броят им нараства по празници. Според него това не е редно да тежи на работодателите и държавата. Попитани на кого е предложението, те не пожелаха да отговорят. Валери Симеонов разкри и останалите решения, около които са се обединили. „Както знаете вече сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство още през съставянето му в началото на 2017 г. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложили в коалиционната програма за повишаване на пенсиите и в случая се обединихме около решение, което ще внесем между първо и второ четене на бюджета за повишаване на минималната пенсия на 250 лв.“, каза още Симеонов. По думите му друго решение, което ще материализират е приобщаването на децата от ниски социални слоеве, към образователната система. Той поясни, че идеята е четири, пет и шестгодишните деца да бъдат задължително в детска градина, като държавата ще поеме разходите за такси на тази група деца. „Обединихме се да бъде определен и заделен фонд в размер на 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища“, обяви още Симеонов. Попитан дали на коалиционни съвет е присъствал представител на „Атака”, Симеонов отговори, че те са изключени от коалиция „Обединени патриоти“. „Коалиция ГЕРБ – “Обединени патриоти” е запазена.

Тя не е променена. Самата коалиция “Обединени патриоти” е променена”, поясни той и добави, че в „Обединени патриоти“ са НФСБ и ВМРО. На въпрос кога пенсията ще стане 300 лв., бившият вицепремиер каза, че вървят в тази посока и се надява до края на мандата тя да стигне този размер. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP