ГЕРБ: Чия е датата 4 април

14 Януари 2021 | 22:35
0 коментара
Политика

На ГЕРБ определената от президента дата за парламентарните избори - 4 април, не е проблем. От партията обаче питат каква точно е разликата от тази една седмица между 28 март и новата дата.

"Президентът Радев показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и насрочи изборите за 4 април. За нас тази дата е напълно приемлива, но с някои притеснения." Това заяви депутатът Тома Биков след изявлението на Румен Радев.

ГЕРБ няма да внесе нито една от промените, които президентът е предложил.

"В случай, че опозицията реши да преразгледа публичната си позиция от последните дни, в която също настояват да не се правят фундаментални промени, нека да внесат промените на Радев. Ние няма да го направим. Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужил неясни интереси", смята Биков.

По думите му управляващата партия ще направи всичко възможно да повиши избирателната активност, като убеждават със своите идеи избирателите.

Заместник-външният министър Георг Георгиев пък запита чия дата всъщност е 4 април и каква разлика има със седмица по-рано.

"Ако си спомним изказванията на президента, той искаше да прави избори още през есента, а сега изведнъж казва, че има време. Време за какво? Да промени фундаментално и философски идеята на изборите в България и това как те се провеждат. Президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия и да сме в разрез с всичко онова, което прави изборите прозрачни", смята той.

Управляващите изразиха тревогата си, че на този ден се пада католическият и арменският Великден, като напомниха, че много български граждани тогава ще празнуват.

Георг Георгиев напомни, че по света в повечето католически държави ще бъде мчного трудно организирането и провеждането на избори за сънародниците ни зад граница.

ВМРО приема датата 4 април 2021 г., определена от президента за ден на изборите за народни представители. Този акт е негово конституционно правомощие. Това заявиха от партията в писмено обръщение до медиите.

ВМРО не приема обаче опитите за радикална промяна на изборното законодателство. Идеята за гласуване по пощата, както многократно сме заявявали, създава огромна заплаха за изкривяване на изборните резултати под натиска на една чужда държава – Турция. Това би дало възможност на неосманиста Ердоган, който многократно е заявявал сърдечните си претенции към части от българската държава, да организира изпращането на гласове дори от починали преди десетилетия български граждани. Дали от Турция ще дойдат 100-200 или 300 хиляди гласа ще решава само той. За кого – вече разбрахме – новите му стари фаворити ДПС.

Вмешателството на чужда държава на избори в България е изключителна заплаха за националната ни сигурност.

ВМРО – Българско национално движение изразява надежда предложението на президента за гласуване по пощата да не е обмислен план за формиране на мнозинство ДПС-БСП в следващия мандат. Още повече, че такива промени на Изборния кодекс трябва да се правят след внимателен анализ и сериозно публично обсъждане, за което няма време.

Потвърждаваме принципната си позиция, че не бива да се прави промяна в Изборния кодекс в последния момент.

"Имаме много работа и всеки един от нас знае какво да прави". Това написа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ във Facebook относно датата на парламентарните избори.

"Скъпи приятели, скъпи депесари! Датата на изборите вече се знае - 04.04.2021г. Имаме много работа и всеки един от нас знае какво да прави. Най-голямото предизвикателство пред нас е работата в условия на COVID-19. Вярвам, че ще се справим и с това предизвикателство. Успех!", пише лидерът на ДПС.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че неговата партия се готви за избори през целия четиригодишен мандат, така че са готови за избори на 4 април.

Той също така благодари на президента Румен Радев, че не е отложил изборите с повече от седмица.

Марешки пожела промяната в България да започне отсега и състезанието в изборите да бъде на основата на отчет на свършеното от всички политици.Vesti.bg

Добавете Вашия коментар

TOP