Георги Първанов: Датата на избухване на Илинденско- Преображенското въстание блести в българския исторически календар

20 Юли 2018 | 17:19
0 коментара
Политика

 Датата на избухване на Илинденско- Преображенското въстание блести в българския исторически календар. Това каза пред медиите в Благоевград Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012 г.

Той взе участие на среща – дискусия „Илинден 2018 – исторически поуки и перспективи на отношенията в региона“.

„Това е част от вековните ни борби, за да може българската нация да е освободена и обединена, защото Илинденското въстание е продължение на онова, което се случва по време на Априлското въстание, онова което са заложили в съпротивителното движение Васил Левски и другите апостоли. С други думи то е част от изграждането на българската държавност от възраждането на българската идея“, каза Първанов.

По думите му посланието, което отправят революционерите от 1903 година е много ясно, то е знамената от времето на Априлското и на Илинденско- Преображенското въстание- „свобода или смърт“.

„Вече няма нито желание, нито готовност да стоят в условията на робството, а са готови да жертват всичко и живота си дори, за да може Македонска и Одринска Тракия, като региони, да бъдат освободени и присъединени към тогавашната българска държава“, каза Първанов.

Той подчерта, че въпросът за въстанието днес стои точно както е стоял в документите на революционните комитети, на ръководството на въстанието, така както го виждаме в изказваният, в писмата на Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански.

„Те може да са имали своите противоречия помежду си, но са били твърдо за българския път на развитие. Дори този преекспониран във времето спор между вътрешните дейци и върховистите . В дните на въстанието се получава категоричното решение, а именно, че всички са единни когато става дума за борбата с поробителя“, каза Първанов.

Той изказа своите опасения, че не се помни историята, защото някак си в динамиката на настоящето, при толкова високи технологии, историята остава назад.

„Все пак ми прави добро впечатление, че името младите хора- студенти, ученици, тези които трябва да са най- далеч от историята са най- патриотично настроени. Те най- често не просто говорят, но работят за това да имаме модерна идентичност, основана на автентичното, на истинското“, каза още Първанов.

По думите му това въстание е едно от най- ярките събития в българската история и ние трябва да се гордеем с това, независимо дали го правим на Предел, Петрова нива, Славейно, Маджарово.

„Тези чествания биха могли да бъдат един мост в отношенията ни със населението, оттатък  границата във Вардарска Македония. Винаги съм бил за това общата ни история да ни обединява, а не да ни разединява, но прочетена вярно, коректно, без претенции, без посегателства. Тенденции, които през годините е имало по отношение на българската история на Пирински край“, допълни Първанов.

Добавете Вашия коментар

TOP