Георги Икономов, кмет на общ.Банско: Интересни сме с капамата и виното, пържоли има навсякъде

27 Март 2018 | 08:30
7 коментара
Общество

Георги Икономов е кмет на община Банско от 2011 г. През 2015 г. е преизбран за втори мандат. Един от приоритетите на екипа му е превръщането на Банско в целогодишна туристическа дестинация. По професия е икономист, завършил е специалност „Счетоводство и контрол“ в УНСС. Между 2009 до 2011 г. е депутат в 41-то Народно събрание. Преди това, между 2007 и 2009 г. е председател на Общинския съвет в Банско. 

- Г-н Икономов, ще се привлекат ли повече туристи с проекта на Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите за 12-те винено-кулинарни дестинации?

- Това е основната цел и на централната, и на местната власт – да работим за увеличаването на туристите. Но това не бива да е самоцел. Трябва да сме гъвкави и инициативни, за да предлагаме все по-добър продукт на нашите гости. Конкретно с винено-кулинарните дестинации се надяваме да накараме и повече наши сънародници да проявят интерес да пътуват към различни краища на страната ни. Смятам, че този проект ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона. Ще се окаже и положително влияние върху развитието на редица общини не само в туризма, но и за подобряване на качеството на живот на местните хора.

- Според вас качествените вино и храна са важни за добрия туризъм. Има ли какво да даде Благоевградска област в тази посока?

- В Югозападния край се намират цели две винено-кулинарни дестинации – „Долината на Места”, където е и община Банско, и „Долината на Струма”. Това означава, че имаме добри традиции, чиито потенциал трябва да използваме. Тези маршрути са много подходящи и за вътрешния туризъм, защото за всеки българин също ще бъде любопитно да съчетае посещението на непознат туристически обект с дегустацията на местни ястия и вина. Предстои много работа за популяризирането на маршрутите, в която нашата община с готовност ще се включи. Считам обаче, че по отношение на рекламата и маркетинга водеща роля трябва да има бизнесът. Банскалии има какво да покажат, прочути сме навсякъде с местните си ястия – капама, чомлек, бански старец. Те носят и банския дух, духа на населеното място. Това е много важно за чужденците, те държат да има места, където да им „ухае” на курорта, в който отдъхват. Автентичната ни кухня е атракция за гостите ни, като прибавим и хубавото мелнишко вино, то няма как да не впечатлим туристите.  

- Има ли ефект от създаването на Сдружение „Уникално Банско” преди близо 2 години от 14 местни механджии?

- Разбира се. Собственици на механи, направени с типичната за Банско аврхитектура, се обединиха около представянето на автентичната ни кухня. Те привличат клиенти с гозби, които приготвят по автентични местни рецепти. Тяхната амбиция е да се утвърдят като носители на кулинарната традиция и да дадат своя принос в развитието на зимния курорт като предпочитана туристическа дестинация. Те работят за утвърждаването на единни стандарти за хранене в техните заведения. В същото време всяка от тези механи представя типичните бански ястия, пречупени през традицията в собствените им семейства. Логото на „Уникално Банско" и списъкът с всички негови членове стои на видно място във всяка от тези механи. Чужденците се впечатляват, че им се предлага нещо различно за хапване, а не традиционните кюфтета, кебапчета, пържоли, пържени картофи. Много обичат домашните баници – с ориз, с праз, със спанак. Харесва им също така запечен фасул на фурна, пълнени чушки с фасул, капама и чомлек. С това механджиите привличат клиенти – с нашите традиционни гозби. Защото скара и мръвки има навсякъде. Но само в Банско могат да ядат капама, каквато са я яли нашите предци преди векове, защото се прави по автентична рецепта. Не бива да залитаме в копирането на другите кухни – италианска, ирландска, френска, китайска. Не че няма нужда и от тях, но най-силни сме с българското, с нашенското.

- Ще имате ли срещи с туристическия бизнес по места за изготвяне на стратегия по отношение на винено-кулинарната дестинация?

- Заедно трябва да обсъдим много неща. Очакваме подробните становища на бизнеса, за да допълним и надградим разработените от нас предложения. Важна е ролята  на бизнеса, за да може да се надгради започнатото. Ще поканим и фирми, които произвеждат храни и напитки. Задачата ни е да предоставим на гостите качествен туристически продукт. Защото двете министерства дават макрорамката на инициативата, но от нас зависи да направим микрорамката за всяка една от 12-те дестинации. Да дадем възможност на туристите, които идват в Банско, да видят Разлог, Мелник, Сандански, Добринище и Гоце Делчев, селата Огняново, Добърско, Лещен, Ковачевица, Делчево, Баня...Добрата новина е, че туристическият бранш е позитивен към тази идея. Проблемът е, че се чака държавата и общините да свършат почти цялата работа. Няма как да се подобри качеството на услугата без участието на бизнеса. Той трябва да е по-активен, по-агресивен дори, когато става дума за реклама и мениджмънт на туристическия продукт.

- Още преди 5 години лансирахте идеята за създаването на туристически продукт „Балканска мозайка”. Вярвате ли в нейното осъществяване?

- Лансирах тази идея при разговори със свои колеги от Гърция и Македония. Вярвам, че скоро това ще бъде поредната нова инициатива на Министерството на туризма. Така се случи и с други мои предложения през годините. Наскоро Националното сдружение на общините подкрепи искането ми за законови промени, които да позволят средства от глобите за нарушения на закона за движение по пътищата, регистрирани с видеокамери в рамките на населените места, да остават като приход в общините. Предложението ми отпреди години за въвеждане на онлайн регистър за отчитане на нощувките в хотелите също бе одобрено, макар и със закъснение.

Но да се върна на въпроса. Всички държави на Балканите можем да дискутираме по изработването на общ туристически продукт. В последните години страни като Китай и Индия, който са с най-многобройно население, вървят във възходяща линия. Все повече са богатите хора в тях. Нашите природни забележителности биха били любопитни за далечните източни пазари. Но тези туристи няма да дойдат за 2-3 дни, а минимум за 10-15 дни ваканция. Защо да не предложим общ пакет услуги с посещения в България, Гърция, Македония, Сърбия, Албания...За да имат достатъчно време да се запознаят с местните бит и култура във всяка една от страните на Балканите.  Още повече, че съвместните туристически продукти имат своето пряко въздействие за подобряване на свързаността между държавите, за просперитета и мира в региона.

източник: Kmeta.bg

Добавени коментари

Красиви са жените Ви публикува:
27 Март 2018 | 16:07
Мехомийците където е бил турският гарнизон единствено ще си останат интересни с ПАзаре и осзарището така и не разбрах кое какво беше .Благодарете се на Банско на Балева,на Краваров на Цеко че развиха туризма иначе вече чеше сте префърлили Църнако каа Сандански с котрубане .Банско си остава Банско колкото и да ви боли известен град вече по целия свят,а Разлог си остава интересно с хубавите жени с интелигенцията разбира се не може да ви се отрече и с професионализма ви в търговията,не в ресторантьорството .Така че не се сърдете оставате си едно красиво провинциално градче което се напъва не без успех разбира се да стигне до някъде Световният курорт Банско сигурно след тези думи кръв ви капе но Банско си е Банско -Паисий,Вапцаров,хаджи Вълчо и т.н.
Красиви са жените Ви публикува:
27 Март 2018 | 16:06
Мехомийците където е бил турският гарнизон единствено ще си останат интересни с ПАзаре и осзарището така и не разбрах кое какво беше .Благодарете се на Банско на Балева,на Краваров на Цеко че развиха туризма иначе вече чеше сте префърлили Църнако каа Сандански с котрубане .Банско си остава Банско колкото и да ви боли известен град вече по целия свят,а Разлог си остава интересно с хубавите жени с интелигенцията разбира се не може да ви се отрече и с професионализма ви в търговията,не в ресторантьорството .Така че не се сърдете оставате си едно красиво провинциално градче което се напъва не без успех разбира се да стигне до някъде Световният курорт Банско сигурно след тези думи кръв ви капе но Банско си е Банско -Паисий,Вапцаров,хаджи Вълчо и т.н.
гост публикува:
27 Март 2018 | 15:25
Абсолютно прав си ,че Разлог е пълен с бежанци от Егейска Македония - това са като цяло много будни хора - родолюбиви и начетени , можеш да се поровиш в историята като цяло . Банско е създадено като град от кременци - също можеш да се поинтересуваш ................ само сравни на двете общности интелектуалния потенциал .
Daa публикува:
27 Март 2018 | 13:20
Бравоо на "полугост". Много точно казано и изчерпателно. Гуврета тъпии....
полугост публикува:
27 Март 2018 | 13:15
до госта от село банцко----тъпо гувре първо си научи историята за свелцето си..банцко е създаден от затворници,разбойници и каторгаджий от черно гора,сърбия и тем подобни страни..село банцко е най младото селище в Разложката котловина...това го знаят и малките деца..това село е станало град по милост...навремето където е минал царя това селище ставало град..за Капамата ..това си е чисто Разложко ядене...последното село което го приготвя е село банцко..до преди 30 години вие не знаехте какво е това капама....за виното е същото..къде в това селце има грозде а?това,че навремето е имало бъчви за отлежаване на вино/но не произведено в селото/ е друга тема..единствено чомлека и кустурето са си запазена селско-банско ястие...между впрочем и за чаушето..навремето не искахте и да чуете за чауше и викахте на Разложани---бабугери,а сега на всяко мероприятие в селцето излизате с кукери/а не чауш,защото тя си е запазена марка/..е вие сте даже по долни и от македонците----всичко което е станало на този свят е македонско,а при вас е банско...но всички вече ви научиха репертоара--ВИЕ МОЖЕТЕ САМО ДА СЕ ФУКАТЕ И ДА КРАДЕТЕ ОБИЧАИ,ЯСТИЯ,И ТЕМ ПОДОБНИ ОТ ДРУГИ КРАИЩА НА БЪЛГАРИЯ,НИЩО ДРУГО НЕ УМЕЕТЕ...ТОВА СТЕ ВИЕ ЖАЛКИТЕ селяндури от село банцко....ПЛЮВАНЕТО ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА ЙОПЕТА.....
До гост публикува:
27 Март 2018 | 10:58
разлог до преди 100 години беше турско селище и не знаеше какво е свинско, а капамата никога не е била част от кухнята на разлог. разлог е създаден от бежанци прогонени от егейска македония и западна тракия, те внасят техни традиции, ястия и обичаи. град, който никога не е имал своя собствена идентичност.
гост публикува:
27 Март 2018 | 09:21
Как сте интересни с виното ???? Незнам .Купувате грозде от Сандански , Петрич и Пазарджик и правите Банско вино или какво ???? Капамата е разложко ястие . До преди 20 години Банско не знаеше какво е капама - и сега много , много незнае - за инфо . Виж чумлека е банско ястие - другите не знаеха как се преви чумлек до преди 20 години . И двете ястия са уникални , но бъдете обективни и ги гответе както трябва

Добавете Вашия коментар

TOP