Георги Икономов, кмет на Банско: През есента предвиждаме да подадем проектно предложение по програмата „Хоризонт 2020“

23 Май 2017 | 07:51
1 коментара
Общество

Георги Икономов, кмет на Община Банско, в интервю за „Фокус“, относно европроектите, по които работи Общината

Фокус: Г-н Икономов, по какви европроекти работи в момента Община Банско?

Георги Икономов: Община Банско към момента е подала проектни предложения по програмата за развитие на селските райони, тоест те са подадени преди няколко месеца, както и предложения за рехабилитация на улични мрежи в град Банско. Става въпрос за улици и пътища, свързани с републиканската пътна мрежа. Тези проекти са в процес на оценка в момента. Други проектни предложения, които сме подали по тази програма за развитие на селските райони, са за преустройство и подобряване на енергийната ефективност на читалището в Добринище и съвсем наскоро подадохме един проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“, който е за трансфер на иновации в здравеопазването. Там сме с партньори в румънската община Петрошани и този проект също е в процес на оценка. Иначе от националните програми сме подали няколко предложения за саниране на блокове, те в Банско не са много, имам предвид тези, които отговарят на условията на Националната програма за енергийна ефективност. От там също чакаме развитие на въпроса сега с новото правителство. Приключи почти ремонтът на читалището в Добринище. Той беше финансиран от Националния доверителен екофонд и съдържаше мерки от проекта за енергийна ефективност. В момента правим ремонти и на читалището в град Банско. Това са проектите, които са с национално и европейско финансиране, по които работим в момента. Иначе разбира се, подготвяме и нови проектни предложения, които ще бъдат внесени на следващи приеми.

Фокус: Какви са средствата, които се отпускат по тези проекти?

Георги Икономов: Средствата са различни, но не са много големи. За рехабилитацията на улиците е около 2 млн. лв.; за читалищата – от порядъка между 100-200 хил.лв.; проекта, който сме подали по оперативната програма за развитие на човешките ресурси за здравеопазването е до 100 хил. евро. През есента предвиждаме да се подаде едно проектно предложение по програмата „Хоризонт 2020“. То е свързано с преодоляване на последици от природни бедствия и щети, нанесени от човека, и не само преодоляване, но и включване на превантивни мерки, тъй като знаете, че Банско е доста опасен район с река Глазне, която в началото на лятото и през есента става много буйна и имаме доста случаи на наводнения, така че в тази посока ще бъде направен един сериозен проект от порядъка на 3 млн. евро. Ние сме в съвсем начален етап, тоест проектните предложения и проектите ги имаме на подпорните стени, на това, което искаме да закупим като техника и оборудване за следене на нивата на реките, просто предстои структуриране на проекта и с чуждите общини, защото трябва да имаме чуждестранни партньори.

Фокус: До кога трябва да бъдат финализирани всички тези проекти?

Георги Икономов: Част от тях съвсем скоро. Тези, които са одобрени и по които се работи в рамките на 2 месеца ще бъдат приключени, а тези, за които чакаме оценка, все пак първо трябва да бъдат оценени, да бъдат одобрени и от там насетне да пристъпим към избор на изпълнител и финализиране на изпълнителните работи. Предполагам, че в рамките на 1 година ще се случи всичко това. Доста проектни предложения подадохме през миналата година, но за съжаление по-голямата част от тях не бяха одобрени. Те бяха по новите програми, които стартираха – ИНТЕРРЕГ „Гърция-България“, ИНТЕРРЕГ „Балкани-Средиземно море“, тоест по всичките имахме поне по 2 проекта, включително и по програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония, но за съжаление тези 5 проекта не бяха одобрени. Сега при нови възможности за кандидатстване, разбира се, че пак ще опитаме.

Фокус: По какви други програми предстои да кандидатства Община Банско?

Георги Икономов: Другите програми са земеделските райони и по ОП „Околна среда“, но когато излязат указанията за кандидатстване, в момента няма такива и чакаме това нещо да се случи през есента.

Фокус: Г-н Икономов, какво е състоянието на атмосферния въздух в Община Банско?

Георги Икономов: В момента е перфектен въздухът в Община Банско, за съжаление обаче нещата не стоят по този начин през зимата. Тогава поради множеството хотели, които се отопляват на твърдо гориво, което не е екологично, атмосферният въздух се влошава. Тогава пада и атмосферното налягане и захлупва въздуха над града, но все пак е сравнително и доста по-чист от много други градове. Но не можем да крием, че употребата на твърдо гориво през зимния период в Банско оказва много негативно влияние върху качеството на въздуха. Тук мерките, които могат да се вземат са в 2 направления – първото е газификация на района. Голяма част от града ни е газифицирана, но поради това, че газта се транспортира с товарни коли доста се оскъпява като цена. Затова в момента тече едно проектиране и мисля, че през 2018 година ще започне строителството на тръбопровод, който да свързва основният газопровод от Симитли, през прохода „Предел“ и да стигне до Банско, което се надявам значително да поевтини цената на газа и да започнат да го използват хотели и частни домакинства. Също така в Банско работи една топлоцентрала, която обаче за съжаление не успя да развие мрежата, както трябва, за да заработи на пълен капацитет. Не успяха да използват момента, когато градът ни беше разкопан заради водния цикъл и тогава да прокарат и тръбите за топлопроводите и затова за съжаление не работи на пълен капацитет, което оскъпява и услугата. Иначе това е едно чудесно средство за отопление, което е изключително екологично. Надявам се да намерят решение в тази посока, защото това са двете мерки, които биха довели до подобряване качеството на атмосферния въздух. И разбира се в Общинския съвет може да се помисли за данъчни облекчения или пък облечения в такса „смет“ за тези домакинства, които прилагат екологични начини на отопление, било то на газ, било то чрез топлоцентралата, или пък чрез биопомпи.

Фокус: Да преминем и към зелените площи. Какво е тяхното състояние, както и състоянието на градинките?

Георги Икономов: Аз мисля, че те са в перфектно състояние и всеки, който е идвал в Банско може да се увери в това нещо. Осигурени са автоматични поливни системи на всички зелени площи. Постоянно се косят и поддържат и не само площите, които са в града, но говорим и за всички подходи към града от към Разлог, Баня и Добринище. В перфектно състояние са парковете, двора в църквата, гробищните паркове. Озеленяването и зацветяването е един от приоритетите ни, тъй като знаете, че Банско вече се превърна в предпочитана лятна дестинация, така че се опитваме да поддържаме града ни свеж и красив и през лятото.

Фокус: Какво е Вашето впечатление – пазят ли банскалии градинките и зелените площи?

Георги Икономов: Да, пазят ги и даже има семейства, които се грижат за зелените площи, нищо че са общински. Те полагат грижи за площите пред домовете си или близо до домовете си, поливат ги, косят ги и дори засаждат цветя. Разбира се, не липсват и вандалски прояви, или пък кражба на цветя и на храсти, когато засаждаме нови, но мисля, че това навсякъде го има. Но моите наблюдения са, че през последните години това нещо намалява, тоест хората се радват, че градът ни е зелен, красив и с много цветя, и се стараят да пазят.

Фокус: Казахте, че работите много по озеленяването, осъществявате ли други екологични инициативи в общината и какви са те?

Георги Икономов: Създаваме нови зелени площи, в последната година са създадени над 4 дка в града ни, засаждаме постоянно дръвчета, налага се и да се секат дървета в града, но само такива, които са големи, стари и опасни. Аз винаги без колебание бих отсякъл такова дърво, защото не искам да се създава опасност за здравето на хората. Разбира се, това отсичане става след обстойна проверка от комисия, в която се взимат експерти от общината, от горските стопанства и от Национален парк „Пирин“, които да кажат действително дървото опасно ли е. От там насетне правим обществено обсъждане, ако се наложи дори и две и тогава преминаваме към премахване на това дърво, но за компенсация винаги засаждаме поне 10 нови такива. През последните години са засадени много нови дървета, най-вече покрай парка, реката и всички зелени площи, така че да компенсираме многократно това, което се премахва. Банско е един много чист и зелен град.

Добавени коментари

Банско публикува:
23 Май 2017 | 16:16
Кмет боклук си ти Икономов!

Добавете Вашия коментар

TOP