Видим оптимизъм за икономиката и не толкова видим - за политиката. Това е картината на масовите нагласи в края на политическия сезон, в навечерието на стоте дни на новото правителство, показва проучване на "Галъп". 

Все пак българите остават по-скоро негативни, що се отнася до икономиката, сочи изследването, проведено в средата на месеца сред 765 души в цялата страна.

Очакванията за материалното положение са едни от най-високите за последните няколко години,

а очакванията за безработица са в най-ниската си точка. Опасенията за поскъпване на основните стоки са разсеяни.

В същото време спира покачването на доверието във властта.

Парламентът все пак остава със сравнително по-високи нива на доверие на фона на предишни години, макар по традиция недоверието да преобладава решително.

Очаквания за повишаване на цените на основните стоки 

В началото на април имаше скок в очакванията за повишаване на цените на основните стоки – тогава обявиха, че комуналните услуги ще поскъпнат. През лятото обаче има успокояване в това отношение. През този сезон 62% от българите смятат, че цените ще нарастват в следващите 2-3 месеца. 23% смятат, че ще останат същите, а 2% - че ще намаляват. Само преди три месеца 78% очакваха ръст в цените.

По традиция (а и според пазарната логика) винаги се очаква по-скоро повишаване на цените. Въобще, смените във властта водят до повишаване на позитивните оценки и очаквания – както за политиката, така и за икономиката и личните финанси. Това начално доверие постепенно се изчерпва в хода на мандата.

28% от анкетираните очакват влошаване на икономическото положение в страната,

сравнено с 47% преди две години. 39% очакват положението да остане същото, а 15% - да се подобри. Сега сме в една от фазите на най-нисък песимизъм за икономиката в последното десетилетие.

Очаквания за безработица

Спадат и очакванията за безработица. През юли 41% очакват тя да остане същата, 26% - да расте, а 11% да намалява. Тези 26% са най-ниската стойност на очаквания за безработица в последните няколко години. 

Доверие в правителството

Доверието в парламента към юли е 24%, след като месец по-рано бе достигнало до 28%. Такива стойности за последно са регистрирани през 2010 г. Недоверието също е в по-ниски от обичайните стойности - в този месец е 67%, а в предишния бе дори 61%, след като в последните няколко години рядко е било под 70%.

Доверието в правителството е 32%, недоверието е 59%. Месец по-рано доверието бе по-високо. И тук традиционната за всяка власт положителна тенденция около изборите е изместена от нов етап, в който масовото мнение вече няма да оценява просто факта, че се е съставило правителство, а ще оценява как то се справя.

Данните са от независимата от външно финансиране ежемесечната изследователска програма, позната като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“, базирана на национално представителни изследвания с извадка ~800/1000 души на възраст 18+ години. Изследването от месец  юли е проведено в период: 6-13 юли 2017 г. сред 765 пълнолетни българи.