Фолклор, ковашко шоу, плетене на шушони по време на Джаз фестивала в Банско

06 Август 2019 | 16:29
0 коментара
Култура

22-то издание на Международния Джаз Фестивал в Банско се открива днес - 6 август. Огромната популярност на фестивала го превърна в едно от най-значимите културни събития на Балканите. 

До края на 22-ото издание на фестивала - 10 август - следобедите в планинското градче ще бъдат разнообразявани с демонстрации на възраждащи се местни обичаи като предене, изработка на сувенири от тъкани и тъкане на „разбой”. 

Активностите са част от Културни вечери „Традиции и изкуство”, които цяло лято привличат любопитните туристи пред Посетителския-информационен център. Отново там, за първи път тази година от 17 ч. до 22 ч., добре познатите на банскалии „Айрън Брадърс”, организират ковашко шоу, с което нагледно ще представят пред желаещите тънкостите на ковашкото изкуство и ще потвърдят поговорката, че желязото се кове, докато е горещо.

Пред Посетителския-информационен център в първия фестивален ден започват с демонстрация на дърворезба, на фона на музикалните изпълнения на фолклорна група при Читалище „Светлина” – село Кремен.

На 7.08. (сряда) ще се плетат шушони и ще бъдат разкрити тайните на българската бродерия под съпровода на женска фолклорна група „Извор” – Банско.

На 8.08. (четвъртък) отново  майсторска дърворезба в компанията на момчетата от фолклорна група „Банска младост”.

На 9.08. (петък) ще бъде демонстрирано бродиране на сувенирни топки, отново допълнено с изпълненията на фолклорна група „Банска младост".

На 10.08. (събота) в музей „Велянова Къща" ще бъде демонстрацията  по "Тъкане на разбой" и изпълнения на фолклорната  група „Бански старчета”.

От 9 до 13 август художничката Мариана Стефанова представя изложбата си „Доза изкуство”, разположена във фоайето на Посетителския-информационен център.
Фолклор, джаз и традиции се преплитат в Банско, за да затвърдят позициите му като добра фестивална дестинация на Балканите. 

Добавете Вашия коментар

TOP