Фалшивите новини с нов отговор на мерките срещу тях

21 Октомври 2017 | 09:29
0 коментара
Общество

Темата за масовото разпространение на фалшиви новини в интернет продължава да е актуална. И макар компании и институции постоянно да прилагат нови мерки срещу тях, създателите на фалшиви новини също имат нови подходи. Един от тях е пускане на фалшиви реклами в сайтовете, които активно се борят срещу фалшивите новини, съобщава в. The New York Times.

За целта се използва мрежата за онлайн реклама на Google. Чрез нея във въпросните сайтове се пускат реклами, които изглеждат като новини. Те имат заглавие, снимка и обикновено съдържат име на популярна медия. Тъй като рекламите се появяват в сайт, в който доверието на потребителите към публикациите е високо, вероятността те да повярват на рекламата е много по-голяма.

Google коментира, че компанията активно работи по проблема и през изминалата година е открила и блокирала над 1300 профила в платформата си, които се занимават точно с това. В официален коментар, Google напомня и на самите притежатели на сайтовете, че имат възможност да блокират определени типове реклами и рекламодатели и с това също да противодействат на този метод на разпространение на фалшивите новини.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Онлайн изданието CNET напомня, че през януари т.г. Google обяви, че системите ѝ са открили и премахнали над 1.7 млрд. "лоши реклами" само през 2016 г. В това число влизат и подвеждащите реклами за продукти и услуги, не само тези, които водят към сайтове с фалшиви новини.

Сред засегнатите сайтове са Snopes и PolitiFact. Те се оказват в сложна ситуация. Politifact например коментира, че разчита на онлайн рекламите, за да съществува, но е важно въпросните реклами да са коректни. Сайтът е започнал съвместна работа с Google, за да работи в постигане на този баланс. Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP